雙系統問題

我有1日好平時咁開機
然後雙系統應該有個畫面去揀Vista/Windows 7
咁就冇畫面,完全黑畫面
跟住就直入Windows 7 login畫面
咁過幾日就覺得係vista壞左
跟住而家開機/重新開機都係黑畫面
而家想格式化個Vista (C:)
咁係Windows 7 格式化唔到(C:)
頭先試下重裝Vista..
跟住裝下裝下重新開機 (應該係正常...)
跟住又黑畫面
咁我等左30分鐘就退隻碟出黎
重新開機
跟住黑畫面
我就記得之前雙系統要揀先入到
咁我就按"下",再按Enter  (黑畫面)
就入到Windows 7
而家都格式化唔到(C:)
所以上黎問師兄

長左小小,幫幫忙!唔該!

似係你隻Mon / Display Card / Onboard Display有問題多D............

要裝到C:\,非常容易,只要用隻有Partition Management Software既boot CD / USB thumb,set要裝Windows的partition為Active就OK...............

原帖由 人中之龍 於 2009-9-5 19:52 發表
似係你隻Mon / Display Card / Onboard Display有問題多D............

要裝到C:\,非常容易,只要用隻有Partition Management Software既boot CD / USB thumb,set要裝Windows的partition為Active就OK...............

因為我唔太識電腦,
紅色個段唔太明,
我底版780G
咁點check  d問題?
洗唔洗閂obboard display card
我用緊4850!
係咪壞左?
唔該哂師兄!
ps. 我用到win7..

救下我

連partition都無概念,揾朋友幫手啦

原帖由 人中之龍 於 2009-9-6 14:45 發表
連partition都無概念,揾朋友幫手啦

我岩岩開CMD打format C:都唔得.....

原帖由 0k0k0k 於 2009-9-6 02:51 PM 發表

我岩岩開CMD打format C:都唔得.....

未亂來,format左連Windows 7都入唔返

原帖由 人中之龍 於 2009-9-6 15:00 發表

未亂來,format左連Windows 7都入唔返

我windows 7 裝左係D:
唔format得?
咁點format走個vista同c,,,,,

原帖由 0k0k0k 於 2009-9-6 03:03 PM 發表

我windows 7 裝左係D:
唔format得?
咁點format走個vista同c,,,,,

但係你個bootloader係C:\到................................
連基本hardware / software問題都分唔到,去圖書館睇下書先,學下裝Windows吧

原帖由 人中之龍 於 2009-9-6 15:09 發表

但係你個bootloader係C:\到................................
連基本hardware / software問題都分唔到,去圖書館睇下書先,學下裝Windows吧

咁我而家點算??
點先可以洗左佢.....
我都知我唔識..

sorry..