無法啟動vgaoem.fon...電腦開唔到機

今日開機無啦啦彈左句野話

Windows 無法啟動。 下列檔案遺漏或損毀 \windows\system\vgaoem.fon 中。

您可以嘗試修復此檔案來啟動 Windows 安裝,使用原始的安裝程式 CD-ROM 選取 'r' 在第一個畫面中要開始修復。

我而家有開機碟...去到命令提示字元果度
C:\WINDOWS>   
之後我要打D咩先可以COPY返個FILE落電腦到呢..??
我試過打CHKDSK /R
但修復完之後都係開唔到機..
都試過睇http://support.microsoft.com/kb/315338/zh-tw
但我睇唔明佢講咩..
有冇人再可以簡單..要起C:\WINDOWS>     打咩先可以開得返機..
THX...

你無DOS底,command打錯一個字母/符號都行唔到................
你用WinPE放返個file入去或者repair install

http://soft.ccw.com.cn/apply/os/htm2008/20080423_413206.shtml

原帖由 人中之龍 於 2009-9-5 22:30 發表
你無DOS底,command打錯一個字母/符號都行唔到................
你用WinPE放返個file入去或者repair install

http://soft.ccw.com.cn/apply/os/htm2008/20080423_413206.shtml

請問什麼叫 WINPE-__-
岩岩搵到另一個教學..

1. 用光碟啟動,系統會自動進入Windows 2000/XP安裝介面選項,按下「R」鍵選擇第二項「要使用故障控制台修復Windows XP安裝。
2. 輸入相應系統前面的序號 (在畫面上)→按[Enter] →輸入管理員的密碼,如果不用密碼則按[Enter]即可。
3. 切換到D:\(光碟機代號為D時),即輸入 cd d:
4. 切換到D:\i386,即輸入 cd i386
5. 把vgaoem.fo_ 文件複製到系統目錄下,即輸入 copy vgaoem.fo_ c:\windows\system\
進入系統目錄更改文件名,即輸入 ren vgaoem.fo_ vgaoem.fon 即可。

第3步之後我就唔識..
我唔知我個DVD 係代號....求救

原帖由 然後~~ 於 2009-9-5 10:36 PM 發表

請問什麼叫 WINPE-__-
岩岩搵到另一個教學..

1. 用光碟啟動,系統會自動進入Windows 2000/XP安裝介面選項,按下「R」鍵選擇第二項「要使用故障控制台修復Windows XP安裝。
2. 輸入相應系統前面的序號 (在畫面上)→按[E ...

請用Google,你要有DOS底先用到呢D command,盲中中只係浪費時間..................

原帖由 人中之龍 於 2009-9-5 22:40 發表

請用Google,你要有DOS底先用到呢D command,盲中中只係浪費時間..................

咁我想問可唔可以用手指將手指個FILE 擺返入去開唔到WINDOWS 既WONDOWS入面架>?

原帖由 然後~~ 於 2009-9-5 10:46 PM 發表

咁我想問可唔可以用手指將手指個FILE 擺返入去開唔到WINDOWS 既WONDOWS入面架>?

WinPE就係一個簡化既Windows

原帖由 人中之龍 於 2009-9-5 22:50 發表

WinPE就係一個簡化既Windows

上網搵到果D都幾百MB..
你有一D係最簡化既的嗎??

原帖由 然後~~ 於 2009-9-5 22:58 發表

上網搵到果D都幾百MB..
你有一D係最簡化既的嗎??

簡化板 的 windows xp;
即 winpe 係 ms 內部用來 測試 windows 同 救 xp 用;
不須安裝只用 cd 或 dvd 超機;
系統有 128mb ram 就 ok;
後來被好多 網友 增加程式 補助;
做到更多工作;
新版已經 沒叫 winpe 了;
而叫 xpe;
自己找吧;
這些功能其實係 參考左 linux livecd;
linux 很早就有 bootcd 能做所有功能;

go to winxp disk and copy the file back to the harddisk