大家聽過 Hardisk 發出 " do do "聲未?

整左咁多年機第一次聽到 maxtor 40g 一開機出 "do do do"聲.... 隻 HD已經好有問題...係detect ide 個畫面 hold 住

乜 hardisk 有speaker發聲架咩?

原帖由 WENG 於 2009-9-6 03:30 發表
整左咁多年機第一次聽到 maxtor 40g 一開機出 "do do do"聲.... 隻 HD已經好有問題...係detect ide 個畫面 hold 住

乜 hardisk 有speaker發聲架咩?

HDD 停左再起動
第一下 do do 聲我就聽過

要做好心理準備.
備份好資料.

會唔會係 MB BIOS 的 聱

HDD 發出"吱吱"聲就試過
出完聲隻碟已經花哂

原帖由 ckcy 於 2009-9-6 17:10 發表
要做好心理準備.
備份好資料.

yes~~~壞hd前的先兆
我以前都有試過~~~

原帖由 edward 於 2009-9-6 17:42 發表
會唔會係 MB BIOS 的 聱

唔係, 因為 motherboard 無插speaker的..

同埋唔插 HD 果 4 pin power係唔會出聲..

所以肯定係隻 HD 叫

harddisk 唔會 do do聲架,do do 聲係bios過wo

原帖由 cnn210 於 2009-9-6 22:47 發表
harddisk 唔會 do do聲架,do do 聲係bios過wo

我夠知, 但事實真係個 HD do do聲, 我渣住黎聽, 肯定
所以先上黎問...

開頭我都係你呢個想法... 仲拆晒板,  諗住換埋舊板socket A後... 都係有do do 聲, 事後先知原來 HDD發出....

do聲之外, 仲有冇聽到D機械既聲?
即係do一下, 機械聲一下...咁?