求助,這是不是火牛的問題?(已追加HDTUNE圖)

先前HDD壞左,換左個新的WD 500GB HDD返黎
咁好奇怪,一開機,如果係BIOS入面,一時會LOAD到,一時會LOAD唔到呢個HDD,
我用WIN7,入左WINDOWS入面又一定會見到呢個HDD
不過,好奇怪,用呢個HDD入面既程式時,會一時時停左係度完全唔郁,即係會白哂要你"等待回應"
咁等左一陣佢又真係郁返,不過經常性咁樣= ="
SATA線我已經換過,情況依然...
聽聞WD的HDD對火牛的要求好高...所以唔知會唔會係火牛出問題?
我火牛係用緊垃圾2THE MAX 牛魔王RF(輸出佢寫最大485W的)...
電腦配置
1GB RAM X4
ATI 4670 X1
CPU C2D 6300
HDD MAXTOR 320GB X1,WD 500GB X1
底板ABITP35-E
LG DVDRW X1
以上大約係咁...
如果真係火牛問題, 可唔可以介紹一隻岩我用既牛?

HDTune_®Ä²v«ü¼Ð_WDC WD5000AAKS-00M9A0.png

可能係 hdd 或者 底板 問題,

用 hdtune check 吓隻hdd

提議  換 sata 線
1. 完全 format hdd, 重裝 win (搵隻肯定 ok 的 win cd)
2. 唔得就拿隻 hdd 去代理 check (話成日 detect 唔到)

原帖由 happygo28 於 2009-9-7 02:20 發表
可能係 hdd 或者 底板 問題,

用 hdtune check 吓隻hdd

提議  換 sata 線
1. 完全 format hdd, 重裝 win (搵隻肯定 ok 的 win cd)
2. 唔得就拿隻 hdd 去代理 check (話成日 detect 唔到)

SATA線早試過了
1.個個HDD我並不是用來裝WINDOWS
2.我之前係壞軌左隻WD 320GB HDD,呢隻就係代理度加錢換返黎既500GB....

你睇左HDD 的讀速先講

WD的HDD,無晒信心了.

係BIOS入面,一時會LOAD到,一時會LOAD唔到呢個HDD,

用WD 原廠工具程式chk隻hdd 先~

原帖由 grxgr 於 2009-9-7 01:43 發表
先前HDD壞左,換左個新的WD 500GB HDD返黎
咁好奇怪,一開機,如果係BIOS入面,一時會LOAD到,一時會LOAD唔到呢個HDD,
我用WIN7,入左WINDOWS入面又一定會見到呢個HDD
不過,好奇怪,用呢個HDD入面既程式時,會一時時停左係度 ...

唔關隻牛事嘅 我都係用緊呢隻牛3年 拖8隻硬碟長行24 3年都冇休都冇問題

用另一部腦試試個 hdd,

平均來講 wd 好過 seaxxxx

原帖由 過去已過 於 2009-9-7 09:50 發表
你睇左HDD 的讀速先講

之前都有試過測速...
好似過山車咁...
第一下137MB/S,跟住跌到幾乎0/S咁...然後又上....HDD問題?這真是HDD問題= ="
o岩o岩先去搵代理換返返黎,又要我再去多一趟!?