南北橋晶片上FAN有時轉時停的情況

本人使用電腦底板是MSI K8N Neo3, 是一塊比較舊底板, 近日發覺底板南北橋晶片上FAN有時轉時停的情況(有時開機唔轉, 有時開機會轉, 如果唔轉的時候,用手推一推才會轉動), 情況比較麻煩, 擔心唔轉時候會引致南北橋晶片散熱不能而燒掉, 請問有甚麼解決方法呢?

註:保養已經過了

K8N Neo3.jpg
K8N Neo3 Fan.jpg

換左佢........

原帖由 byleung 於 2009-9-7 17:18 發表
換左佢........

點樣換? 粒膠頂住了, 拆唔到
就算拆到, 在哪裡找同類型散熱器fan呢???

請幫忙 ??

原帖由 黑格爾 於 2009-9-7 17:20 發表

點樣換? 粒膠頂住了, 拆唔到
就算拆到, 在哪裡找同類型散熱器fan呢???

請幫忙 ??

拆塊底板出來就可以見到點拆個fansink。
買新的fansink可去陽明配。(記得帶埋隻壞fansink去量度個孔位)

原帖由 cd-rom 於 2009-9-7 17:31 發表

拆塊底板出來就可以見到點拆個fansink。
買新的fansink可去陽明配。(記得帶埋隻壞fansink去量度個孔位)

會唔會貼死晶片?
安裝新的fansink, 要搽散熱糕嗎??

原帖由 黑格爾 於 2009-9-7 17:51 發表

會唔會貼死晶片?
安裝新的fansink, 要搽散熱糕嗎??

唔會 最好用風筒吹下先坼 安新嘅要抹咗舊嘅搽返新散熱高

可以買超頻3的花無缺或小魚兒HS替換.

原帖由 WINGLESLIE 於 2009-9-7 18:23 發表

唔會 最好用風筒吹下先坼 安新嘅要抹咗舊嘅搽返新散熱高

點解要用風筒吹下先拆?? 是甚麼原因??

原帖由 黑格爾 於 2009-9-7 22:33 發表

因為舊既散熱膏黐得比較實
用熱風筒吹會令佢軟化, 容易甩開

原帖由 黑格爾 於 2009-9-7 22:33 發表

唔使風筒咁大陣仗.....
一開機就即入bios/dos 畫面,等3-5分鐘然後斷電,趁北橋還有餘熱就好容易拔heatsink出來。