入唔到共用File

電腦B入唔到電腦A的共享File.
連最基本, 電腦A自已入返"網路上的芳鄰度", 都入唔到自已共享的File.
去google搵左好多教學都搞唔掂.
求救

check check firewall

原帖由 joey1007 於 2009-9-7 11:01 PM 發表
check check firewall

兩部都無開.

電腦A 入到 電腦B 的共享File.
但電腦B 入唔到 電腦A 的共享File.

原帖由 Boushi 於 2009-9-7 23:10 發表

兩部都無開.

電腦A 入到 電腦B 的共享File.
但電腦B 入唔到 電腦A 的共享File.

看圖檢查以下3個設定係咪同我一樣。

原帖由 cd-rom 於 2009-9-7 11:45 PM 發表

看圖檢查以下3個設定係咪同我一樣。

一樣.

原帖由 Boushi 於 2009-9-7 23:47 發表

一樣.

Sorry! 漏講係要check 電腦 A。

唔知係咪電腦A set左使用者帳號有關.
發現呢個問題後, 已將兩部電腦Login ID 同 password set到一樣 都係解決唔到.

原帖由 cd-rom 於 2009-9-7 11:50 PM 發表

Sorry! 漏講係要check 電腦 A。

兩部電腦跟你呢3張圖setting都一樣.

原帖由 Boushi 於 2009-9-7 23:52 發表
唔知係咪電腦A set左使用者帳號有關.
發現呢個問題後, 已將兩部電腦Login ID 同 password set到一樣 都係解決唔到.

同set左使用者帳號無關,只要係share folder 時候用easy sharing to ALL 即可。

+多個everyone read....