系唔系死板

昨晚抄抄吓野HANG機, 從始BOOT唔起, 所有可見D野都有電(包括LAN LED), 但冇聲冇畫, HD LED冇反應, 試過換U, 換DISPLAY都一樣;

昨日先買左塊785G比屋企人, 鞋........唔通小氣

HD LED冇反應......會唔會HDD有事呀
入唔入到BIOS??

試下拆淨U , 板 , 火牛黎試boot

用乜牛

冇聲冇畫?
即係開機有beep一聲?
HDD有冇轉?
如有beep一聲HDD又有轉,就9成9系統過熱!
(唔係CPU就係GPU!)
有beep一聲但HDD冇轉,則可能火牛老化冇力!

原帖由 stresemann 於 2009-9-8 09:49 發表
昨晚抄抄吓野HANG機, 從始BOOT唔起, 所有可見D野都有電(包括LAN LED), 但冇聲冇畫, HD LED冇反應, 試過換U, 換DISPLAY都一樣;

學我
插 cpu,插牛,插 pcspeaker
開機,睇下佢識唔識叫
識叫插返ram,睇佢會唔會beep 無 diaplay
有再插 display

beep 都唔 beep 下 clear cmos 拔電都無反應=死板死左九成

原帖由 stresemann 於 2009-9-8 09:49 發表

牛牛

原帖由 kenbondwong 於 2009-9-8 18:44 發表
冇聲冇畫?
即係開機有beep一聲?
HDD有冇轉?
如有beep一聲HDD又有轉,就9成9系統過熱!
(唔係CPU就係GPU!)
有beep一聲但HDD冇轉,則可能火牛老化冇力!

HD有冇轉唔識睇

今日攞左上去聯強證實死板, 2~4星期先有得返, 冇得加加錢upgrade, 冇新的, 要整返原本個塊, 下次買一定唔買技嘉.