我部電腦好有問題(新買)

電腦硬件:
A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram x 2
AMD Athlon II X2 ADX240OCGQ 240 CPU
CORSAIR CX400 CMPSU-400CX 400W 80Plus 火牛
LG GH-24NS50 24X DVD Writer /SATA/黑色
MSI 785GM-E65 AMD 785G,DDR3,M.ATX M/B
WD Caviar Blue 320GB 3200AAJS SATA II HDD

砌完機之後,就安裝xp,因為我就林住用wifi手指上網,就買左隻d-link dwl 130 手指,
安裝完隻wifi手指之後,我就連接去個部router la,都接收到7x%信號,之後就林住上網,之後發現d網load極都load唔到,就林住重新開機試下,都係咁樣,之後我就插過其他usb位,之後得左,過左一陣,重新開機左,
隻wifi手指右唔得,之後右林住轉位,都係唔得,低板d usb位都試過哂,無一個得,之後見到機箱前邊有2個usb位,
之後插落,得左,之後到第2日,開電腦,右唔得,發現隻手指無反應,就林住去換,之後換左隻新野番黎,
我林今次一定得la,估唔到右係唔得,"安裝完隻wifi手指之後,我就連接去個部router la,之後發現d網load極都load唔到",最後比我發現機箱前邊有1個usb位係可以上到網,其他無一個得,但係usb記憶手指佢右得wo,
有無ching可以幫下手,我部電腦出現左咩問題???

set DNS?

用線上唔上到先??

试下先将驱动卸左,系插WIFI手指之前安装驱动再插入去试试

set DNS?
真衰鬼 發表於 2010-1-26 03:32

用wifi手指入唔到去設定-.-
係唔係要用線入去設定左先??

底板所有 driver 都裝好未?
裝置管理員內各硬件都無問號或感嘆號?

用線上唔上到先??
poon120403 發表於 2010-1-26 03:52

上到~wifi手指都得,不過得機箱前面個個usb位先得=.=

回復 4# 路过的哦

謝,我會試試

上到~wifi手指都得,不過得機箱前面個個usb位先得=.=
kinkin721 發表於 2010-1-26 11:24

用其他USB device 測試背板既USB 槽係咪壞左。

用其他USB device 測試背板既USB 槽係咪壞左。
真衰鬼 發表於 2010-1-26 11:37

但係usd 記憶手指用到=.=