--請問有咩方法可真正減到個dbx file size--

今日用用下個Outlook express彈左個box出黎話要compress email file,但做左一輪後又話唔得。

之後我入C:\Documents and Settings\xxx\Local Settings\Application Data\Identities\xxxxx\Microsoft\Outlook Express內睇下個收件匣dbx file,發現原來有成1.6GB。即時係Outlook express刪除左成九個月email,但返去睇返個dbx file size 一樣無變。
請問有咩方法可真正減到個dbx file size

1. 分FOLDER
2. 改REGEDIT
以上會減少圖1出現
刪完EMAIL後再壓縮垃圾桶 (好似係檔案下面, 但要先CLICK左垃圾桶, 同埋唔好揀壓縮所有資料夾, 咪會同歸於盡)

回復 2# 小子

分 folder 係之後做既

宜家個 dbx 應該已經死左一半, 炒左

最好既方法係先 backup 一次, 之後你係 OE 開多個身份, 之後再 import 返個 copy 左出黎既 dbx 睇下救到幾多 email

你又可以試用 live mail, 裝之後第一次 run 佢會自己 feed 返 OE d email 入去, 不過我都係提議你backup 左先

最後係你本身個 dbx 已經死死地, 唔好再用, 如果你救得返 d email 既, 你最好就成個 dbx 改名, 之後等 OE 自己 gen 返個出黎用安全d

可以先開新folder/暫時folder,將舊folder裡面內容每次局部移到新folder,完成後看看新folder內是否可完全讀取到資料,最後將舊DBX file delete左佢

如果想用翻舊folder名,完成上面之後重新create過舊folder 名,再一次移動內容

唔該哂咁多位,現嘗試分folder放D重要email :)

回復  mac_pc

推
takpang2011 發表於 2010-5-6 21:40

你推乜野?

deleted

deleted