有塊怪雞主板!

呢塊華碩P5LD2係自己用開果塊燒左,臨時係網上二手買番黎,佢開機果下好神奇的,除左頭一次開機,必定會黑畫面,但係唔理佢,其實佢係入到WINDOWS(因為聽到有登入音樂晌),每次開機見到KEYBOARD燈著一下之後,CTRL+AIT+DEL REBOOT一次就會正常見番BIOS畫面出黎,然後就正常入WINDOWS!
除此之外,用左成兩個月,最近先發覺原來佢PCI-E X16條槽係有問題的,因為我試插過兩張DISPLAY  LINK WIDTH都係變左得X1速度!
有無人知有無得整?同埋估計大約是壞什麼呢?謝謝各位看完本文!

PS :我己試過放電、更新BIOS、清潔、更新驅動或用其他VER版本都一樣係咁樣!

二手,賣家有無俾單你
有既話最好拿去代理check

回復 2# kaust16
塊板都停產了!邊仲有保養丫.........

買二手野就係要冒有問題既風險啦!

回復 3# xxmartin

愛莫能助

好明顯塊板有暗病,

PCI-E 行x1 多數係插位接觸不良,
長期比重型顯卡受壓就會咁...

至於你話要reboot 先出到畫面,
真係幫你唔到

回復 6# wgpoon
如果唔計boot機黑畫面問題,可唔可以自己調整下主板pci-e x16供電之類既野?
有無人可以幫忙研究下點調法?謝謝!
http://support.asus.com/download ... amp;SLanguage=zh-tw

出現呢個問題唔係供電問題