[求救] 入唔到 windows...

我開機之後,
就黑畫面, 話:
" Windows could not start because the following file is missing or corrupt:
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

you can attempt to repair this file by starting Windows Setup using the original Setup CD-Rom.
Select 'r' at the first screen to start repair."

之後就入唔到 windows

但因為我係廠機, 冇 window 碟..
咁我而家可以點做??
我用緊 XP

*** sorry, 因為我好電腦白癡....麻煩可否詳細 d 教我...THX!!!

剷game/prog時有可能連開機o既系統file都順便del埋, 唔識搞修復功能就祇有重裝

file。 missing 重新安装
rayshum 發表於 2011-9-18 11:56

咁我係咪點都要拎到隻 windows XP 碟返嚟先有救?
重新安装 window 會唔會冇唒 d 野?

剷game/prog時有可能連開機o既系統file都順便del埋, 唔識搞修復功能就祇有重裝
BigCrook 發表於 2011-9-18 12:04

搞修復功能好麻煩好難搞ga??

回復  cyruschicken

可以修复的不一定要重装
rayshum 發表於 2011-9-18 12:10

我想問我而家用緊英文 window
隻 window 碟係咪一定要返英文先 ok?

搞修復功能好麻煩好難搞ga??
cyruschicken 發表於 2011-9-18 12:14

我覺得真係幾難, 因為以前未學過寫DOS所以我寧願用粒幾鐘重新boot過晒個系統…

我覺得真係幾難, 因為以前未學過寫DOS所以我寧願用粒幾鐘重新boot過晒個系統… ...
BigCrook 發表於 2011-9-18 12:29

死lor...我以為就咁放隻碟入去,
跟住佢咁講禁個 "r" 字之後佢就會幫我 repair tim...