開機成日話個fan唔work

次次開機都會有句紅色字話個fan唔work
要按f2先入到windows
有冇人知咩事?
ps.我部係n年前的hp機, 用vista的

好簡單,就係FAN唔WORK LAW....

好簡單,就係FAN唔WORK LAW....
pkcable2 發表於 2011-9-19 00:15

下...真係咁簡單-.-? 雖然我真係無試過隻fan
但係重有冇其他原因?無就要買過隻新fan-.-

下...真係咁簡單-.-? 雖然我真係無試過隻fan
但係重有冇其他原因?無就要買過隻新fan-.- ...
SuperJam 發表於 2011-9-19 00:31

其他原因有 底板 火牛 都有可能
最平試隻fan先啦

其他原因有 底板 火牛 都有可能
最平試隻fan先啦
garykcl 發表於 2011-9-19 00:36

ok, 咁我try try, thx

ignore 個fan speed 就得啦....

回復 6# chan2328

呢樣真係得.

之前部dell 個cpu fan 死左, 換個新, 次次都出個句.

可以響 BIOS 到 DISABLE 個 FAN SPEED WARNING .... 但最好查清楚嗰 FAN WORK 唔 WORK先。

可以響 BIOS 到 DISABLE 個 FAN SPEED WARNING .... 但最好查清楚嗰 FAN WORK 唔 WORK先。
takcheung 發表於 2011-9-19 12:48

有可能,因為我之前都有d 監控程式,因為我個靜音cpu 風扇好低速,
一開機所以就響警號,後來set 左佢吾響就無事。