求救!幫人試完火牛boot 唔到機。

幫外姪試完佢隻火牛,懷疑係佢隻火牛問題,佢隻係舊式 20pin power 牛,
因為我係24針,個頭唔可以分兩個(即4+20針腳,佢隻得),所以只能拆佢隻火牛返自己屋企試,
試完發現佢隻牛扇都唔轉,由於我部 display 咭係要插電,而佢隻牛係無 display power cord ,
唔緊要啦,反正我見連個散熱風扇都唔轉,即係證實死亡。

好了,點之拆返佢隻牛,裝返自己隻牛落機,完全無畫面?!!所有風扇正常地轉!
但又聽唔到 boot 機 diu 一聲(我都唔肯定平時有冇聲),但個 window HD 應是轉的,因為摸到熱熱地,
但照計 boot 唔到機都應見到畫面有字?上次死system HD 都見畫面有題示,
今次係完全無畫面,兩隻芒都話叫 check display cable ,我反複拔完又再插返落去,
都係唔得!!
真係人都癲!!!記憶中以前出現過類似情況但再拔再插就無事,我拔完出來又搵擦膠擦乾淨d 腳,
再插都係唔得。會唔會因為試佢隻牛時無插電?燒左張display 咭呢?還是有其他原因?
我每次拔張咭都有關左火牛個 power 掣的。
照計畫面完全無野睇,應該吾係 HD 死???好煩.....無電腦用仲慘過無電視睇.....邊位高手教下路,
點樣肯定乜問題,唔想咁快全部換過,所有野只係兩年鬆d .....

thanks ...

Check if CPU fan rotate when power is On..

Check if CPU fan rotate when power is On..
tomleehk 發表於 2011-9-19 11:24

都話全部風扇都轉囉。display 咭扇都轉,不過個芒無野睇之嘛....
希望只係張死人 display 咭有事,換都簡單d ,唔好係底板HD 就得,
但點先肯定到呢....

回復 1# 吉夾萬

插漏左線。

試下檢查 RAM 及 DISPLAY CARD 是否安裝妥當,插得好唔好又或者接觸不良等

回復  吉夾萬

插漏左線。
oldtreenew 發表於 2011-9-19 12:43

請問例如呢?
照計隻火牛有獨立 cable ,無插多到cable 落去,底板兩個插,一個24主電源,一個四腳,
display 六腳一個,其餘係 HD , DVD ,應無咩野錯。

試下檢查 RAM 及 DISPLAY CARD 是否安裝妥當,插得好唔好又或者接觸不良等
takcheung 發表於 2011-9-19 12:44

好,今晚返去再試下拔 d ram 出來再插 ,至於 display card 己試過又拔又插好多次,
真係驚再試反而整壞佢.....

我諗起昨日試過拔左張  display card ,用返底板個 onboard DVi display ,
都係無畫面.....又可能唔係 display card 死喎,好驚下底板死,
照計一隻死的火牛,應該唔會咁易整壞部機掛???
真係好煩.....

好,今晚返去再試下拔 d ram 出來再插 ,至於 display card 己試過又拔又插好多次,
真係驚再試反而整壞 ...
吉夾萬 發表於 2011-9-19 13:51

但諗落如果係ram 問題,應該開機總會見到個芒有字,衣家係乜都無~~~~
唉,真係人都癲....

但諗落如果係ram 問題,應該開機總會見到個芒有字,衣家係乜都無~~~~
唉,真係人都癲.... ...
吉夾萬 發表於 2011-9-19 14:04

RAM 壞的話, 9 成係唔會著到MON 的~

試下 拔走哂D RAM 及 DISPLAY CARD~  就咁開機~ 聽下有冇 BEEP SOUND .~