死PCIe插槽問題

想問有冇軟件check插槽? (有ram有u有display test,插槽有冇?)

因小弟用的是asus sabertooth p67,有兩條PCIe x16
其中一條快D果條插display成日有error,轉另一條慢果條即刻冇事...

有冇大大試過類似情況? 一般要放低幾耐? 整板要唔要連U/卡俾佢試?
因放低咗冇電腦用,想試清楚証實先上代理...
thx~

理X佢攞上漢4比佢攪囉...
等一個禮拜到啦

糟死就會死..唔會話hang..
你用快既會hang..即係部機loading重好多..你諗下會唔會火牛..ram有事仲好..

糟死就會死..唔會話hang..
你用快既會hang..即係部機loading重好多..你諗下會唔會火牛..ram有事仲好.. ...
siuba 發表於 2012-5-16 01:58

唔好意思,講得唔好,修正咗
其實係不停發生E個問題,如果唔理佢(唔reboot部機)等佢不停發生先會hang
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1791159

因家陣用第二條槽乜事都冇好正常

理X佢攞上漢4比佢攪囉...
等一個禮拜到啦
O人 發表於 2012-5-16 01:58

唔係理唔理佢,係想冇得用機的時間短D啫

回復 5# hold_find

咁係唔係都要等架啦...

唔好意思,講得唔好,修正咗
其實係不停發生E個問題,如果唔理佢(唔reboot部機)等佢不停發生先會hang

...
hold_find 發表於 2012-5-16 02:35

咁你就用返果條槽... 兼容問題居多...

咁你就用返果條槽... 兼容問題居多...
siuba 發表於 2012-5-16 03:25

本身係冇問題的,用咗半年以上,係早一排先出事
同埋家陣用緊的槽一來慢D,二來頂咗另一條槽,令我某張卡暫用唔到

本身係冇問題的,用咗半年以上,係早一排先出事
同埋家陣用緊的槽一來慢D,二來頂咗另一條槽,令我某張卡 ...
hold_find 發表於 2012-5-16 03:27

呢種情況比較少見..但通常都係靠update bios / driver去解決..
另外亦有一種可能..果條槽本身既供電不足...但呢個好難會知道

呢種情況比較少見..但通常都係靠update bios / driver去解決..
另外亦有一種可能..果條槽本身既供電不足. ...
siuba 發表於 2012-5-16 03:28

bios沒動過一直沒事的
Driver更新也是同情況,然後上網查找說是"新版有問題"...