陳年ati 1950xt壞左

sapphire 1950xt (256mb),經常花畫面,依家直頭經常hang機,
開機墨色畫面時有少少顏色雜訊,已換散熱膏,無任何改善。

仲有無得整,因為特別原因,好難換第二款display card,整得好都想整。

開機墨色畫面時有少少顏色雜訊
neofung 發表於 2012-5-17 19:30

這個情況我使用中的 ATI HD5450 間中會有這個問題,請問是否過熱呢?(因為該卡本身沒有散熱扇)

這個情況我使用中的 ATI HD5450 間中會有這個問題,請問是否過熱呢?(因為該卡本身沒有散熱扇) ...
hkaiw 發表於 2012-5-17 19:48

應該唔會掛。。個風扇仲識轉,又換過散熱膏,不過即本再試下換過第二把風扇。
thx!

睇下溫度正唔正常先,
多數無得REPAIR

check溫度,有d難度。。因為張卡唔係行windows,所以先想整返好佢 XD
依家用緊nvidia 7600gs頂檔,立左好多

X1950series個散熱奧義唔係Core, 而係VRM.
HD3850都有MAC driver

1950xt 使用 > 5年,花畫面可能係GPU 出現問題所致

1950xt 使用 > 5年,花畫面可能係GPU 出現問題所致
michaelwong 發表於 2012-5-18 12:03

其實算襟用,張卡二手買返黎(當時已無全新)都用左差不多5年。。。

X1950series個散熱奧義唔係Core, 而係VRM.
HD3850都有MAC driver
未熟者 發表於 2012-5-18 02:24

咁可能有機。。。會唔會VRM貼紙老化,傳唔到熱去heat sink?

回復 9# neofung

Sapphire X1950PRO我朋友都有張用緊打Streetfighter x Tekken
三年前有張同型號X1950PRO換散熱但冇裝適當VRM散熱後, 經常花畫之後hang機, 最後俾咗人。
妥當使用張嘢真係唔肯死, 想佢快D死我可以換咗櫃底張4870過佢