打打下機自動熄機 更新情況#21

之前未試過打打下機熄機,頭先打打下機無啦啦停咗一陣然後自動熄機,
之後開番機無畫面,再過幾分鐘再開機又有番畫面,不過bios所有setting無哂,
變咗預設值,再睇番搵度又好正常,之前都試過間中開機無畫面,關機再開又有番畫面,
又可以正常咁用,唔知係咪有暗病??

cpu:i7 930 oc 3.8
板:asus p6x58d-e
火牛:crosair ax850w
顯卡:gtx 560ti 無超頻
ssd:m4
ram:skill 6g 1600 oc 1603

更新情況如下:

21/5/2012>>不得不讚代理,有禮貌,不過我好好彩糊里糊塗咁換到個新火牛

見咁多師兄話可能個火牛有事,咁我今朝望下火牛發現風扇唔郁,隨手攞起電話就打比ALTECH,
我同接聽電話的代理先生話開機火牛唔著是否正常!?佢問我係乜型號,我話ax 850w,聽電話o既代理先生好有禮咁話唔正常,
叫我攞埋個火牛同全部線去check,我問佢點解要攞埋線,佢話有可能換個新比我,我二話不說就汁埋啲嘢出發去葵涌,
點知上到車先發覺唔記得帶購單,心諗..會否唔換比我??咁我立即再打去問代理先生無單可否照check照換!?代理先生話無問題,
我即刻放心哂..用咗個幾鐘時間終於去到代理到,比火牛佢幾分鐘就check好,見到代理先生攞住個新火牛出嚟比我,我醒起個火牛好似有感溫,
唔太熱佢把風扇唔郁的,我就同代理先生講,代理先生話唔係,咁我當然好樂意咁攞走個新火牛啦!我走到巴士站無耐,代理先生打電話比我,
話個火牛真係有感溫,唔太熱唔郁,大至上話我個火牛應該無事,我話佢聽呢幾日都有電腦自動熄機情況,又見風扇無郁,所以我才call代理,
代理先生再好有禮貌咁叫我番去試下個新火牛,再睇下有無問題!?跟住我講唔該收線..(到最後都唔知係咪個火牛出事,不過有個新牛試機已好幸運,再出事就多數係底板問題)

試下除尘加散热膏!

試左唔OC行先啦

底板粒電可能要換!

試左唔OC行先啦
222Z 發表於 2012-5-19 16:30

其實一直oc打高要求game都無事,例如打:dirt2/3,bf3,cfd8,我今次只係打cso就無啦啦咁樣,

唔知關唔關開咗bt軟件事??因為今次我開咗bt軟件然後開game打機,之後出事...

試下除尘加散热膏!
lamxp05 發表於 2012-5-19 16:25

太約兩個月前換過cpu散熱膏

底板粒電可能要換!
lamxp05 發表於 2012-5-19 16:33

請問粒電喺邊買??

回復 7# kilykilyk
好多地方都有得買
冇記錯型號係CR 2022
鴨記一定有

底板粒電池無電唔會自己熄機吧,我以前塊板用了幾年電池無電都無問題,我懶得去換,只要火牛有插就會供電keep住bios資料,我看火牛有點問題,檢查個火牛穩陣一點

好明顯係隻牛比唔足電或者塊板支援唔到OC 3.8
你個情況,
熄完機,
再開冇畫面,
之後等你有畫面既話,
你按入BIOS,
再入返去教頻果個畫面,
應該會見到佢PROMPT 紅字WARNING 話你OVER CLOCK FAILURE