[進度更新繼續求教..] 攪部i7電腦攪到發晒火

家中7部電腦多年來都係自己一力維修
間中亦會替朋友整機
估唔到自己主要用開部電腦今次真係難倒自己
求救各高手師兄!

多年來都投資左兩三萬落衣部野...
系統配置:
Asus P6T X58版
Intel i7 920 + 本是Asus Triton 81風冷, 現換 Antec H2O 620 一體式水冷
9GB DDR3-1600 RAM Corsair XMS3個隻 (2GBx3,1GBx3)
藍寶石 ATI Radeon HD6870
Antec 650W Blue火牛
1 x Blu-ray ROM
1 x DVD RW
HDD有三:
1) LSI 9650 Raid卡 - Solidata K5t SLC 32GB x 2 RAID0 <~~舊款SSD, 雖然係SLC但間中都會小LAG, 唉, 話說尚我Mtron年代開始用SSD.. 但頂唔順第一代狂lag換左衣隻
2) 用底版Drive Xpert - Seagate 500GB 7200rpm NS企業版 x 2 RAID1 <~~壞過兩次, 仲話企業版食屎啦, 個時既firmware問題我中晒, 後尾去換左
3) Transend PCI-E SATA3/USB3卡 - Plexator M3Pro 256 GB SSD <~新入手

問題發生源自早幾日買左個張SATA3/USB3卡同Plexator SSD拆機插入去稔住用黎裝Diablo3
插完入去開唔到機
底版上的Power掣同Reset掣本來正常恆亮變左閃閃下
按極開關無反應
抆返張卡出黎再插就ok
跟住就到Ram有問題
9GB 得返6GB, 插抆插抆足幾十次
6GB最易detect
插多1GB隨時變返4GB, 即係連埋隔離個條2GB都會突然讀唔到
間中可以上8GB, 但插最後一條又無啦啦跌返落5GB,
更試過插完開唔到機
風扇著晒但mon無料到
牌子都show唔到全無野睇
睇過衣度文章
http://i4memory.com/f54/asus-x58 ... an-installed-19200/
跟住晒d bios settings都一樣唔得 廢!
結果又抆又插左百幾二百次後終於有一次認到9GB
點知又到突然認唔返我個Seagate 500GB Mirror, 開左幾廿次都係咁, 得返Solidata SSD同Plexator SSD, 入BIOS Drive Xpert度寫住兩個橙白SATA ports都Detect唔到任何野!!
頂 攪多幾攪突然又係開機後完全無野睇牌子都出唔到但又無異樣 (無BIOS壞野聲、本身衣塊板開機亦無嘟一聲) 都唔知壞咩
有人話CPU針腳可能移左位定接觸不良定點 拆過出黎完全唔覺針腳有問題安返出去, 換埋個風扇做水冷,
都唔得
拆晒6條Ram出黎又唔得
結果今次拆左張顯卡再插返入去又ok.......
但顯示BIOS時間重置左
懷疑係咪底版電池無電?
打算今日去換
今朝開機又開唔到-.- 又係咁 風扇著晒 無任何聲無畫面 試過好多次係咁
間中用抆插顯卡個d技倆會work
但明明張卡都無鬆
皇牌好似都係抆左底版舊電再插返
咁會有返畫面話bios時間重置
但我d RAM咁辛苦先detect到咁樣重置完9GB又得返3,4GB咁又要再插幾廿百次

求救各位大佬 咁落去唔係辦法 已整左成個禮拜
我又未去到識check有無電流去到底版邊一個位咁叻...
試過有一野所有野都work (有9GBRam,認到晒所有HDD,入到Windows)
當我蓋返個蓋由地下好小心咁放返上電腦台度一按開機
又係風扇轉無畫面!!!!
真係粗口都講晒出黎

衣家又放返係地下整緊

各位高手有高見嗎? 除了換一換底版電池試下 我想它是CR2032吧
定根本塊底版壞壞地?
我唔想換底版 太大工程
定火牛唔夠火??

P6T塊板係咪無死機指示燈... 成日都唔知死邊

順便清下塵..掃乾淨D SLOT 位...搵刷子膠刷下D RAM 同DISPLAY CARD 既金屬接觸位啦...搞掂RESET 埋BIOS 先開機由頭SET過曬D野...

先表明我唔係高手 只係俾d意見師兄參考下

1. 自己做故障排除 一定係trial and error
   用1d 肯定 冇問題嘅硬件
   去取代懷疑有問題嘅硬件
   睇下會唔會正常運作
   揍咗可以的話就可以假設之前嘅硬件係壞
   攞去維修/換新

2. 睇咗師兄打咁多字
    都只係抆插
    最多係排除接觸不良問題
    例如 有冇只插1條ram
    逐條試 d ram 有冇問題

3. Antec 650W Blue火牛 =
   Antec NeoPower Blue 650W?
   係的話都應該用咗1段日子
   會唔會有問題 正常用家都check唔到
   不過應該有保養 拎去check check囉
   唔check 點知你火牛有冇問題

ps 我同意上邊師兄意見
    底板有問題機會高
    不過 如果真係搞得死 底板
    底板上其他硬件 例如 ram都有可能有問題

有機會SATA3/USB3卡同Plexator SSD搞掂塊板!
剩插display同開機HDD,其他野唔好駁住試下,將負荷減至最少!
手 ...
ahwah133 發表於 2012-5-30 12:38

試過呀...
有次試過拆晒所有RAM/HDD都無用
要抆插顯卡至得
但有次抆插都唔得就要抆埋BIOS舊電重插
手頭上只有一隻勁量王400W舊牛...
搏唔到i7920+ATI6870HD咁激
P.S. 底版無內置DISPLAY 我唔太想抆其他機Display...不過如果無其他solution都惟有咁做..
但呢 每次由完全無畫面去到有返畫面 都必出底版時間重置提示 所以我覺得底版問題>火牛/顯卡

順便清下塵..掃乾淨D SLOT 位...搵刷子膠刷下D RAM 同DISPLAY CARD 既金屬接觸位啦...搞掂RESET 埋BIOS 先 ...
hacker_wai 發表於 2012-5-30 12:40

塵係幾多下 等我掃下先 您地通常用咩掃底版d塵?

先表明我唔係高手 只係俾d意見師兄參考下

1. 自己做故障排除 一定係trial and error
   用1d 肯定 冇問題 ...
gamebridgese 發表於 2012-5-30 12:44

1. 似係底版 因為detect少左RAM/HDD Detect/無畫面等問題輪流咁發生 一係就火牛
2. 試過 我通常先插2GBx3會認到6GB 但6GB去9GB既路很艱辛 似係好多人ASUS X58底版都有衣個問題 所以有我#1所列個個網址
3. Yes, you are correct. 用左3年多d 部機係幾乎6x24 保養好似都係三年 所以已過

塵係幾多下 等我掃下先 您地通常用咩掃底版d塵?
doraemon0872 發表於 2012-5-30 14:06

用普通軟毛掃...如果冇既..牙刷都OK..不過CPU 針腳位就唔洗啦..去到附近小心D整到D腳

師兄, 好有興趣你台機依家搞成點, 得唔得都請匯報一下, thanks!