系統經常停滯,係駁得太多HDD嘅後果?抑或SSD效能大幅下降?

我部機:
CPU:     Intel Core 2 Duo E8200
MB:       GIGABYTE GA-P43-ES3G rev 1.1
Display:MSI R5450-MD512H
RAM:     ADATA AD2U800B2G6-R DDR2 800(6) 2GX16 U-DIMM 10090111
       Kingston KVR800D2N6/2G 1.8V
HDD:     

• Crucial CT064M4SSD2
  • WDC WD10EALX
  • WDC WD10EALS
  • Hitachi HIT1TB72SATABOX
  • Hitachi HIT1TB72SATABOX

PSU:     CORSAIR TX550M

呢排唔知點解,隔幾個鐘,個Windows 7就無啦啦停咗喺度,mouse郁到,但係其他嘢用唔到,又開唔到程式,又開唔到工作管理員。
另外,有時一撳「開始」嘅「所有程式」就即刻成個系統停咗。
用ESET NOD32 Scan過系統冇毒;
用memtest test過RAM冇error;
另外亦出現呢個藍屏:

可能係太多hdd
你試下轉分頁檔
轉去第2個hdd度

可能係太多hdd
你試下轉分頁檔
轉去第2個hdd度
kabhei 發表於 2012/7/14 17:26

我將分頁檔放喺一個HDD度。
SSD冇位,放唔到分頁檔。

回復 3# beenoliu

i mean試下轉去第2個hdd度

回復  beenoliu

i mean試下轉去第2個hdd度
kabhei 發表於 2012/7/14 17:30

但係放分頁檔個HDD係新架喎...用咗一個禮拜到咋...唔係用咗一、兩年嗰啲...

回復 5# beenoliu

試下轉第2個hdd 睇下有冇問題先啦
if無問題 咁咪你其中一個有問題...
如果都係咁既話
可能係板/線既問題
入bios睇你個堆hdd個名有冇奇怪
有奇怪既個個通常都係條線鬆左...
有壞唔出奇
我有個客係灣仔2*8砌部機之後3個月左右就拎落我度整
係壞hdd

如果都係 ...
kabhei 發表於 2012/7/14 17:35

啲HDD名冇問題啊...啲線都check過冇鬆...

如果都係 ...
kabhei 發表於 2012/7/14 17:35

人哋話GIGABYTE板同ADATA RAM唔夾,係咪真架?

回復 7# beenoliu

咁試左轉分頁檔未

回復 8# beenoliu

唔清楚
不過買ram我通常買kingston... 據聞adata好易撞版
你部機都用左咁耐
唔會依家先黎撞