買咗新硬件裝windows出現問題..

本人配置:i7 2700k新買
               asus p8z77-v pro新買
               G.SKILL DDR3 2133 4X2新買
               HDDX2
               火牛AX850
              顯卡GTX560TI

買咗新硬件之後裝windows xp中途就一定出現以下畫面,未到選硬碟嗰PART已藍畫面,
但就裝到WIN 7,用ssd/hdd裝XP都一樣有以下藍畫面,請問是什麼問題??THX!

請在bios嘅sata configuration將AHCI set做IDE

memtest可能幫到你~

卡轉其他槽, reset BIOS

回復 2# hkslr

同意+1 zzz
lz裝咩xp版本
你裝win7吧
有齊driver
我覺得你隻碟有d driver無左

新MB裝係舊XP, 好大機會出BLUE SCREEN

唔系甘緊要啊!用甘既配置裝XP?
smilebeaut 發表於 2012-7-20 07:39

我玩開一隻我勁鐘意o既舊game,一定要裝win xp,所以迫住要裝..

請在bios嘅sata configuration將AHCI set做IDE
hkslr 發表於 2012-7-20 01:25

ok了,thx!

回復  hkslr

同意+1 zzz
lz裝咩xp版本
你裝win7吧
有齊driver
我覺得你隻碟有d driver無左 ...
kabhei 發表於 2012-7-20 09:25

我一向用開win7,但都要用埋win xp