新機出唔到稍高解像度畫面?! [已解決]

剛買了兩件東西: 1.AMD A6-3650 CPU 同 ASRock A75 Pro4-M 板, 接好後入得到 BIOS, 認得晒我所有舊的東西例如 RAM, Hard Disk, DVD Writer 等等.

之後用舊 hard disk boot 機去到 load 機畫面就無反應. 以為係 driver 問題.
之後用 Windows XP PE 既 CD 試 boot, 又係 boot 到應該見到桌面之前就無畫面.
之後用 Windows XP 裝機碟去 boot, 初時 text mode 都係有畫面, 之後應該轉做 graphic mode, 但又係無畫面.
之後用 Windows 7 裝機碟去 boot, 初時 text mode 都係有畫面, 之後應該轉做 graphic mode, 但又係無畫面.

無畫面並唔係個 monitor no signal, 而係著住綠燈但黑畫面. 塊板有 D-Sub, DVI 同 HDMI, 我個 Mon 有 D-Sub, DVI, 我試過兩種 output 都係一樣. 然後我電視機有 HDMI, 所以試埋 output 去電視, 但都係轉 Graphic Mode 時就黑畫面.

根據各位 ching 既經驗, 請問一下究竟係塊板有問題? 定係 CPU 裡面既 GPU 出問題? 因為ASRock 官網寫住呢塊板一定要  A6 先會有 Display, 所以依家咁樣都唔知係板有事定U有事, 多謝大家的幫忙!!!

[UPDATE]
多謝各位 ching 的意見. 問題終於解決了, 原來U同板都無事, 只係我有張 MyGica 既 PCI-E TV Card 同塊板撞了, 先至發生咁既情況. 其實係我無記性, 之前我砌部 Media Center 新買呢張 TV Card 時, 直情 Boot 唔起機, 搞到我要買多張 MagicPro TV Card, 呢張就插落舊機度就行得到, 依家舊機換U換板, 醒唔起之下就放咗落新板, Boot 到一半先走黎撞死. 唉, 幾百蚊一張 TV Card 又要拿來填海了, 真浪費.

請問ching A6咩意思?
Bios會唔會有d咩古怪野要set咁咖?

同有無試過吉張display card試試呢

請問ching A6咩意思?
Bios會唔會有d咩古怪野要set咁咖?

同有無試過吉張display card試試呢

能否進入safe mode, 如果可以就入到去del左個display driver, boot機

A6 即係 AMD CPU 內建 GPU/APU 果隻系列型號. 即係話塊板雖然有 video output, 但係就無 display chip set, 一定要靠 CPU 的內顯.
BIOS 我睇過都唔見有 enable / disable CPU 內建 GPU 的設定.
我沒有多張 video card, 所以搞到唔知 U 有事定板有事 >_<

能否進入safe mode, 如果可以就入到去del左個display driver, boot機
jerrychan0610 發表於 2012-7-27 14:19

都係入唔到 Safe Mode, 又係Text Mode見到佢 load 緊咩野 driver, 然後將要跳入去桌面前, 就黑咗畫面.

都係入唔到 Safe Mode, 又係Text Mode見到佢 load 緊咩野 driver, 然後將要跳入去桌面前, 就黑咗畫面. ...
zenith 發表於 2012-7-27 14:26

黑畫面時係hang機定係電腦正常運行, 只係無畫面 ?

回復 7# jerrychan0610

我睇落唔似 Hang 機, 我只需按 Ctrl-Alt-Delete 一下就 Reboot, 所以我相信只係正常運作但無畫面, 而且 Windows XP 同 Windows 7 裝機碟都係咁樣, 無理由連裝機都 Hang, 所以應該係黑咗畫面, 多謝 ching 回覆~

回復  jerrychan0610

我睇落唔似 Hang 機, 我只需按 Ctrl-Alt-Delete 一下就 Reboot, 所以我相信只係正常 ...
zenith 發表於 2012-7-27 16:26

你意思係裝都時都出黑畫面 ?

回復 9# jerrychan0610

係呀, 一開始 text mode load files 時都仲有畫面, 正式開始安裝出歡迎安裝個 UI 前就黑畫面了.