手提電腦WIFI 上網問題一問

小弟有台LABTOP SONY VPCEW126AG
行WIN7 STARTER

早前無神神上唔到網(無論插線定WIFI)
經琴晚努力搶救下,叫做可以用線上網

但WIFI 就是攪不成.
圖顥示話成功連上ROUTER 但就唔成功再連上INTERNET

TRY 過OFF 左FIRE WALL, 同MCAFEE 都唔得

佢顯示話 ACCESS TYPE 就 NO INTERNET ACCESS.
佢一下顯示INTERNET 時,係連上INTERNET, 但只係大約2,3秒 變返NO INTERNET ACCESS.
是ROUTER SETTING 定 IP? 還是電腦本身RUN WIFI 出事?

CHECK 過系統管理員就有一個
mircosoft virtual wifi miniport adapter #2 出左問題.
更新同REPAIR 又唔成功...如何整返好...謝謝各大大

不知是否貼在這!!!!如貼錯,請別介意

行貨 仲有保notebook 就攞返去代理check最好

notebook 就算俾你check到邊part有問題
搵硬件 同自已換都唔易

行貨 仲有保notebook 就攞返去代理check最好

notebook 就算俾你check到邊part有問題
搵硬件 同自已換都唔 ...
gamebridgese 發表於 2012-7-28 14:12

已經沒有保了!
所以只能自己來!!

真係完全唔掂先再搵整機逹人幫.....
說到底有不少公司資料存在!

但可以給一點指引嗎?

永遠backup 重要資料

想用wifi 可以買usb wifi手指
分分鐘 平過檢查費

永遠backup 重要資料

想用wifi 可以買usb wifi手指
分分鐘 平過檢查費
gamebridgese 發表於 2012-7-28 14:24

你既意思係買隻WIFI 手指 取代 部機自己接收WIFI?
咁係現在屎馬通果D?咁如果係海外/COFFEE SHOP 既PUBLIC WIFI用唔用到?

你既意思係買隻WIFI 手指 取代 部機自己接收WIFI?
咁係現在屎馬通果D?咁如果係海外/COFFEE SHOP 既PUBLIC ...
許樂仔 發表於 2012-7-28 14:29

usb wifi adaptor
例子: Tx-LINx TP-WN422G

你講果d係 3g modem 用usb/wifi型式接駁

usb wifi adaptor
例子: Tx-LINx TP-WN422G

你講果d係 3g modem 用usb/wifi型式接駁
gamebridgese 發表於 2012-7-28 14:38

明白...謝謝師兄指教!!!
價錢大約多少???

明白...謝謝師兄指教!!!
價錢大約多少???
許樂仔 發表於 2012-7-28 14:44

價錢 自己上 價錢.com.hk check下囉
唔過百又有 幾百又有
好唔好我就唔知

網絡寬頻區其他師兄會比較熟啩

樓主試下fn+f? 山wifi
再開

樓主試下fn+f? 山wifi
再開
kabhei 發表於 2012-7-28 15:38

師兄們!!!!!用盡所有方法終於
又用網上教RESET IP,
INSTALL 果個DLL
又TRY 過更新所有
CLOSE左FIREWALL 同 MCAFEE
TRY 過DETELE ALL INTERNET CONTACT,
OFF 晒所有上網既野 RESTART 完再重新,再RESTART

現在突然係自動CONNECT 到 WIFI 仲自動 將 ACCESS TYPE 轉做INTERNET ACCESS
不過仲要TRY 下 穩定性同 PUBLIC WIFI,
因為經常出TRIP 要成日上COFFEE SHOP 同酒店WIF

謝謝各大大給予的意思和方向指引
希望不再要麻煩大家

^^I