系統磁區做唔到重組/掃瞄/修復

C系裝WINDOWS既..
事源早排開機無啦啦勁慢..最快都是成分幾鐘..
次次開機LOAD完果4色旗就會黑底白色,應該系CHECK HDD
頭先想系統還原,結果出現咩檔案系統損壞,唔比還原..要檢過磁碟先可以再還原..但又檢查唔到磁碟..
求幫助..

系統還原時出現以下字句

磁碟重組搵唔到C磁區..(可能系第3個?唔知咩來..)

做恢復系統檔案時又叫.用 自動修正檔案系統錯誤
但TICK左 自動修正檔案系統錯誤 就會話進入排程,下次開機就會進行,但重機都系直入WINDOWS..

求幫助..

hdd已壞
唔駛攪咁多野
買新既
ghost clone disk to disk
記住clone埋個100mb既system repair唔知咩

system drive 檔案系統半炒狀態,先 backup data 去外置 HD 再選擇重裝試試

hdd已壞
唔駛攪咁多野
買新既
ghost clone disk to disk
記住clone埋個100mb既system repair唔知咩 ...
kabhei 發表於 2012-8-3 01:17

我個HDD好似未過期..SEAGATE來,但我用SEATOOLS CHECK過又無問題...如果系咁佢比唔比會?

system drive 檔案系統半炒狀態,先 backup data 去外置 HD 再選擇重裝試試
tomchen 發表於 2012-8-3 09:54

有冇咩BACKUP DATA程式推薦..
小弟無用開BACKUP程式唔知邊隻好..

回復 4# `hiu

hdd tune pro
cop圖上黎研究研究下

回復  `hiu

hdd tune pro
cop圖上黎研究研究下
kabhei 發表於 2012-8-3 18:35

下面仲有兩三項,不過都系顯示 良好

回復 7# `hiu

未壞得曬
試下開cmd
chkdsk
之後佢就會話你應該chkdsk /p or /r
之後再run多次就ok
據CHing所講有2行黃色既..
就可以拎去代理

回復  `hiu

未壞得曬
試下開cmd
chkdsk
之後佢就會話你應該chkdsk /p or /r
之後再run多次就ok
據CHing ...
kabhei 發表於 2012-8-3 18:45

好似無如你所講既STEP出現