廠機換HDD如何用返正版windows?

部腦係HP廠機
近排耐唔耐死機,一scan發現HDD有bad sector.
同埋都想換隻大容量D ge HDD.
有冇方法可以用返廠機ge正版windows?

yr case should have a windows code

if u dont' hv the CD, u can bt windows and installed by dvd/usb

沒碟?
更換新硬碟,再安裝該HP windows

沒碟就,直接copy只有bad sector嘅HDD去只新硬碟到算啦

過左保味,味過唔好換,買外置,過左OK換吧

過左保味,味過唔好換,買外置,過左OK換吧
koli 發表於 2013-5-20 21:46

的確未過保

既然是HP廠機

當然是打電話去HP CS,等上門處理

的確未過保

既然是HP廠機

當然是打電話去HP CS,等上門處理
alan11abc 發表於 2013-5-20 21:51

過晒保

沒碟?

沒碟就,直接copy只有bad sector嘅HDD去只新硬碟到算啦:d ...
alan11abc 發表於 2013-5-20 21:44

沒碟ar
但原本隻HDD有個recovery的file,可以用黎恢復原廠設定(洗機)
可以直接copy過去?

回復 7# kensen336

用WinKeyfinder揾番個正版Key出嚟,再下載隻windows番嚟及安裝,
再入番條Key落去.
或者試下用ghost disk to disk 將隻舊hdd clone落隻新hdd度,
不過穩陣啲都係用WinKeyfinder揾番個正版Key出嚟先.

回復 1# kensen336

Vista/7 廠機換HDD用 Windows loader 已經OK, Windows loader可以檢測你的主板BIOS 有SLIC與否的.BIOS 有SLIC Windows loader 將只安裝OEM鍵+證書, 不會安裝bootloader.

沒碟?

沒碟就,直接copy只有bad sector嘅HDD去只新硬碟到算啦:d ...
alan11abc 發表於 2013-5-20 21:44
細佬初次聽見Window可以{ COPY }???點做法??請指教?