請問點CHECK底板定火牛壞(已解決,電源線問題)

用用下機熄左, 之後開唔返, 開機箱底板見無燈著, 火牛FAN無反應

係咪好大機會係隻牛壞?可以點樣去檢查隻牛有無壞?  (未有另一隻火牛去測試底板)
THANKS

先蚊起所有火牛接線,單獨試牛:short火牛24pin線位[power on]同隔離是但一個黑線位,睇o下火牛風扇轉唔轉。正常short power on 落ground位火牛會著。

先蚊起所有火牛接線,單獨試牛:short火牛24pin綠線位同隔離是但一個黑線位,睇o下火牛風扇轉唔轉。正常sho ...
feedback 發表於 2013-5-26 15:29

thanks

係咪中間唯一一條綠色同隔離是但一條黑色SHORT埋? short 一下便OK嗎?
請問有無咩安全上要注意, 駁住隻機箱FAN, 然後SHORT一下開著?? THANKS

如果著係咪即係底板壞了?

係,總之係綠接黑,可以接隻case fan會明顯見到有電風扇轉。

果個位唔會電死你o既^^

記得著防火衣及褲,戴膠手套和穿膠拖鞋,身邊放定滅火筒等等!

thanks

係咪中間唯一一條綠色同隔離是但一條黑色SHORT埋? short 一下便OK嗎?
請問有無咩安全上要注意,  ...
eric_leung 發表於 2013-5-26 15:38

樓主在feedback 師兄的方法可試火牛是否能起动有電,
但不能保証火牛沒有其他問題!
我正試過這方法把火牛如feedback 師兄打綠色同隔離是但一條黑色SHORT埋
火牛能起动,用萬能表他火牛输出5v、12v、3.3v都正常,以為正常可使用
但上主板安裝后老是不能起動!
后來用一隻20 pin舊火牛正常電腦起動。
http://wenku.baidu.com/view/16d7 ... 9.html?from=related
其后上網查可以是火牛與主板之間+5VSB信號電路有問題
所以師兄最好借一隻正常牛試試?
才可証實是火牛還是主板出問題
而使主板連接后不能起動

佢連底板燈都唔著,我估隻牛都係唔著多。

已解決, 當我諗住駁住機箱FAN去SHORT時, 我先確保FAN係正常先, 點知用外置火牛著FAN時, 用返機箱火牛條電源線, 唔著, 用另一條再試, FAN著, 估不到係條電源線出事, 現在換另一條電源線已正常了!

THANKS 各位

佢連底板燈都唔著,我估隻牛都係唔著多。
feedback 發表於 2013-5-26 16:36

同意

竟然係條電源線,唔通燒左fuse?定係條線舊接觸不良?