壞 mon 一問

[唔知有冇錯區, 如有錯區請告知... ]

其實一直用緊隻飛利浦 220SW8 plus, 不過有一日突然開唔著...
完全冇畫面, power 制粒燈都唔著
而家搵左個舊 15" 頂住先

打過上飛利浦, 保養已過, 捧部機去檢查費都要 $250...
初頭以為爆下 cap, 一係某 d 位燒左, 諗住問下樓下電器舖
點知佢 check 都冇 check, 就話冇得攪
基本上一定要換板, 又要收人工, 幾舊水冇得走 wor

我都知買過部新既 23-24" 都係千幾蚊, 但覺得就咁掉左部機好似好浪費 (唔知二手區有冇 ching 收留 tim.. )
有 fd 話上 TB search 下個 model no.
點知又真係有得賣電源板, 睇過張圖, 似乎係上螺絲+cable 就得, 唔駛銲
所以諗住開部機睇下

點知攪左一輪都開唔倒背殼...
鬆左兩粒螺絲拆左底座, 再鬆四角+底座遮住果粒螺絲
mon 底有兩個位可以 kiu 開個殼咁款, 但用左幾大力下, 都仍然開唔倒

請問係咪要用風筒吹 d 膠邊吹好耐都可以開倒?
有冇 ching 有經驗拆 mon?

先謝過

去DIY區果到多高手...

看看貼紙後面有沒有螺絲未拆... ...
或許可能螺絲隱藏在前面板之下

回復 2# tw2013

唔該 ching
過去開個 post 先, 唔知俾唔俾 cross link 呢...

回復 3# 布殊

又冇諗過呢樣野
聽日再試下先
thanks !

係面蓋/底蓋膠扣互相扣住.

回復  布殊

又冇諗過呢樣野
聽日再試下先
thanks !
arshum 發表於 2013-5-29 01:18

貼紙後面係冇鏍絲架
total 7 粒

btw, 乜都唔著壞micro switch 多 (我屋企0個部都係咁壞, 同型號)