電腦突然熄機,懷疑是温度過高.請大家幫手看一看.

自己電腦知識不高.上月看機箱有不少塵積.
所以連CPU風扇拆下清潔.
但問題來了,電腦開久了或同時用幾個視窗會突然熄機.
不知是否因為我拆CPU風扇時沒有補上散熱膏(因我看到是乾掉了...),還是其他問題.
希望各位大大幫手看看

自己電腦知識不高.上月看機箱有不少塵積.
所以連CPU風扇拆下清潔.
但問題來了,電腦開久了或同時用幾個視窗 ...
kwoksai960 發表於 2013-5-29 01:07

風扇正常, 照咁睇真係散熱膏硬化左導唔到熱
就咁補散熱膏未必得, 最好清左硬左ge再補新ge落去

風扇正常, 照咁睇真係散熱膏硬化左導唔到熱
就咁補散熱膏未必得, 最好清左硬左ge再補新ge落去 ...
thor25 發表於 2013-5-29 01:22

多謝指點.
舊的可以用濕紙巾抺去嗎?

多謝指點.
舊的可以用濕紙巾抺去嗎?
kwoksai960 發表於 2013-5-29 01:29

better used with 電子零件清潔劑, 五金鋪有賣

會唔會係風扇裝得唔好

回復 1# kwoksai960

I5-2400有幾耐
硬乜Q呀
硬只係講緊有要求既人
普通用用1世TIM
不過拆過,就要抹左舊既(用紙巾得架啦)
重新落
睇下有冇裝好啦

用火酒+紙巾抹已經ok。

i7 3770K idle時都係40C-50C左右,唔會熱到70C

如果無特別要求,咁求其用紙巾清潔抹左舊既散熱膏,但係一定要加番散熱膏先,再裝番散熱就得,另外要注意散熱器底部安裝正確及要緊貼cpu

多謝咁多位大大指點,問題已經決解

各位BROTHER, 我都有類似情況, 唔知係火生定散熱問題:
電腦無啦啦會熄機, 主板上的燈其中有D熄左, 但仲有一粒著的, 要熄左電制, 先可以再開返機:
CPU用E3-1220L, 低火數CPU,
MB 用INTEL S1200BTL (用ONBOARD 顯卡)
RAID CARD - LSI 9260-8I, 駁了3個外置HDD (用外置硬碟盒, 風扇只用中速)
會唔會係以上事旦一樣過熱而停機?
還是火牛出事 ?
機只切了半年