(老是常出現) 電腦又出事

上個POST

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1952030

------------------------------------線------------------------------------

上次以為部電腦散熱差 換左隻COOLER MASTER HYPER T4 幫手做散熱 以為解決左件事

但係而家問題又出現了 打打下機 或者 睇睇下片 就會出現問題

畫面定格 聲音定格  機箱前紅燈長著

有時可以直接BOOT再入WINDOW (去左比我簡 安全模式 正常開始電腦 個位到)

多數就開唔返機 聽到CPU風扇重覆RESTART既聲 同埋MON會顯示 NO DISPLAY

要熜總掣等一段時間先可以入返WINDOW (都係簡模式既位置)

試過拆左DISPLAY卡 用內顯 問題不變 一樣定格  

亦CHECK過HDD 冇BAD SECTOR 但試過摸過HDD好多時都熱熱地 (正常?)

想問下有冇人知點樣整部機 我真係唔知點攪好

同埋出事之後 部電腦開始做咩都好慢 連我細佬部舊機都開始追到我

P.S. 因為我部機之前裝得唔好 裝左2個WINDOW 會唔會有影響部機導致系統出現問題?

------------------------------------線------------------------------------

U:             AMD DT PHENOM II X6 1045T AM3 95W

RAM:         ADATA DDR3 1333MHZ 4GB NON-ECC 240-PIN DIMM 1.5V

火牛:         CORSAIR CX500 V2 500W 80 PLUS POWER SUPPLY

MB:           MSI 880GMS-E41(FX)

DISPLAY:   ASUS ENGTX550 TI

CPU扇 : COOLER MASTER HYPER T4

MB 瓜瓜地

MB 瓜瓜地
peterlauu 發表於 2013-6-2 16:26

MB之前都換過幾次 有冇咩方法可以CHECK哂 親放假一次過整返好部野

如銀根許可, 買新CPU & RAM & MB & HDD

舊件賣左佢 , 無謂把問題打擾自己

多數是 RAM 既問題

入dos run memtest  hdd有沒有任何warning?

多數是 RAM 既問題
kevinckcheung 發表於 2013-6-2 19:16

請問應該如何測試是RAM的問題? 而家連機都唔敢打...

入dos run memtest  hdd有沒有任何warning?
akiralee 發表於 2013-6-2 19:39

請問係咩黎 小弟唔多識呢方面 可唔可以詳細講解一下?

簡單方法試左先 換左SATA CABLE

FIRM埋HDD無WARNING

再試

重覆RESTART既話你應該先試ram, 再試埋火牛...
如無ram換黎試可試試行memtest:
http://www.memtest.org/#downiso
燒隻碟放入機開機等佢run, 睇下有無error.

簡單方法試左先 換左SATA CABLE

FIRM埋HDD無WARNING

再試
akiralee 發表於 2013-6-3 00:22

HDD 冇BAD SECTOR 算唔算?

重覆RESTART既話你應該先試ram, 再試埋火牛...
如無ram換黎試可試試行memtest:

燒隻碟放入機開機等佢run,  ...
dorayaki 發表於 2013-6-3 09:48

呢個方法我會試試 但係火牛冇替代 如果單隻點試?