開機時 (loading windows 7 logo) 有時會自動reboot

唔係次次都會, 但都試過唔少次
有時一開就入到windows, 有時要reboot 4-5次先入到
但入到windows 之後, 打機, full load 都唔會再reboot
自動reboot 只會喺load 個logo 時不定時出現
請問有冇人知咩事 ?
thanks

MB error
or
RAM error
or
OC error
or
HDD error

MB error
or
RAM error
or
OC error
or
HDD error
cykwok 發表於 2013-6-6 21:31

請問有咩方法check ?

咁少資料,點幫
樣樣都換來試囉
冇一樣硬件1插就知咩事

重裝window睇下係唔係window出問題,因full load都唔reboot又唔太多似係hardware出問題

咁少資料,點幫
樣樣都換來試囉
冇一樣硬件1插就知咩事
jackwong717 發表於 2013-6-7 13:33

仲要有咩資料補充 ?
只試過重插ram
但因唔係次次有事, 所以未見有咩問題/分別

重裝window睇下係唔係window出問題,因full load都唔reboot又唔太多似係hardware出問題 ...
iceivanchan 發表於 2013-6-7 14:17

開機時reboot, 佢下次load 果時會問用唔用windows repair,
試過repair 幾次都會有咁嘅情況
佢repair 係咪都唔夠reinstall 咁好 ?
因之前都試過resinatll 一次, 但果時因HDD 都有啲事, 所以諗住係因HDD 問題
但依家已換走果個HDD, 但都係有問題

回復 6# tomtom12_34

要reboot幾次先入到windown
多數係火牛
你講下咩config
有冇超頻

回復  tomtom12_34

要reboot幾次先入到windown
多數係火牛
你講下咩config
有冇超頻 ...
jackwong717 發表於 2013-6-7 18:38

Antec HGC 520
i5 2500k 之前超到 4.5GHz, 但已改做 4.3GHz, 嚟緊會試唔超
Sapphire HD 7950 超上1250MHz
ASUS P8Z68-V/GEN3
Kingston 4GB * 2

Antec HGC 520
i5 2500k 之前超到 4.5GHz, 但已改做 4.3GHz, 嚟緊會試唔超
Sapphire HD 7950 超上1250MH ...
tomtom12_34 發表於 2013-6-7 21:16

我都係2500K
1.25V @4.2
[email protected]都唔穩
你自己諗啦
真係OC
你連卡都超
問人點解