中左毒,求救,自行移除不能

由於公司需要,安裝了一個免費錄音軟體因上中了
rlvknlg.exe
不能移除,
由於中心機有vpn,
請求解決方法
在admin內 msconfig,啟動頁睇吾到呢個程式,
亦在工作管理員中試過終止,但會即時重生
希望有大大能協助

由於公司需要,安裝了一個免費錄音軟體因上中了
rlvknlg.exe
不能移除,
由於中心機有vpn,
請求解決方法
...
chi333 發表於 2013-6-13 09:31

不就是你要安裝的錄音程式來嗎?

不是,這個程式會令我去到問卷網頁,並會引致開ie時彈出廣告視窗
RelevantKnowledge <--- 毒 , 即是這個自行運作的rlvknlg.exe
Audio Recorder for Free <-- 錄音軟件

http://deletemalware.blogspot.hk ... edge-uninstall.html

p.s. 用 Google 查 rlvknlg.exe remove 就有一堆了啊..

其實屋企點裝 software 都得, 公司機真係唔好亂裝, 除非老細同意, 好彩無事救得番, 唔好彩成部機 total lost, data 唔見晒真係大鑊, 我公司之前有個 IT 同事就係咁樣比公司炒左, 所以我係公司真係唔敢亂裝 software,

其實屋企點裝 software 都得, 公司機真係唔好亂裝, 除非老細同意, 好彩無事救得番, 唔好彩成部機 total los ...
db3 發表於 2013-6-13 14:13

你個IT同事唔通O係部SERVER到亂裝SOFTWARE?係就真係抵佢死....

詳細唔太清楚, 不過後來聽其他同事講話個 IT 同事係佢部電腦裝左個唔知乜野 SOFTWARE, 攪到成個 NETWORK 所有野中晒毒, 因為佢係公司無晒人先攪, 所以老細都唔知, 第二日返到公司所以野都拎唔到出黎, 有 D 電腦連 WINDOWS 都入唔到, 有 D EMAIL 收/SEND 唔到, 總之攪到好大鑊, 最後要 REBULD 返個 SERVER, 不過有好多重要 EMAIL 同埋 DATA 唔見左, 好彩有某 D 同事平時都有做 BACKUP, 損失都唔係咁慘重,

回復 6# v1186965

詳細唔太清楚, 不過後來聽其他同事講話個 IT 同事係佢部電腦裝左個唔知乜野 SOFTWARE, 攪到成個 NETWORK 所 ...
db3 發表於 2013-6-13 16:37

試野都唔好咁試呀, 這好似係下載左大陸果 D 所謂免費軟件所以才出狀況吧.
正常都要在 VM 試清楚先裝嘛..

我好奇係佢當晚裝完知唔知中左招 ? 知道既話佢仲敢反屋企嗎 ?

其實第二日出左事佢都知好大鑊, 攪左半日攪唔掂最後要 CALL 街外人幫手, 老細愈睇愈火滾一野炒左佢, 我地估佢會唔會收左工時間係公司上咸網,

回復 8# lordvalkyrie

其實第二日出左事佢都知好大鑊, 攪左半日攪唔掂最後要 CALL 街外人幫手, 老細愈睇愈火滾一野炒左佢, 我地估 ...
db3 發表於 2013-6-13 17:13

雖然沒聽到當時人的解釋, 但個人感覺覺得係佢自己囉黎...

唔知 chi333 ching 解決了問題了沒 ?