開機有怪聲,入到window就叫我備份,而且LOADING時發出格格聲

AMD Trinity Quad-Core A8-5600K 3600MHz APU Processor [SocketFM2] AD560KWOHJBOX 盒裝 [Black Edition]         
ASRock 華擎 FM2A55M-HD+ AMD A55 Hudson-D2,DDR3,Socket FM2+,HDMI,M.ATX M/B        
Kingston DDR3 1600MHz 2GB Ram KVR16N11/2   x2        
Toshiba DT01ACA050 500GB SATA3 6Gb/s /32MB HDD         
2the Max KA33/RT黑紅色 USB3.0 系列 電腦機箱 Middle Tower Case  
AcBel HB9013 CE2 350W 火牛            
LG GH24NSB0 24X DVD Writer /SATA/黑色

而家部電腦個咸係咁,皆因用左幾個月個hard disk已經損壞(唔知點解),一開機就叫我備份,部機慢得誇張
請問我應該換邊款hard disk可以配合返現時既咸? (500GB)
THANKS!!

回覆 1# snookerhin

俾我我會換隻256GB SSD 加隻 1TB HDD
   如果覺得太貴的話可以考慮下SSHD
   再裝返隻WIN 8.1,咁成部機run起上嚟就好快
   (我有條未用過嘅Win 8.1專業版RTM KEY[購至microsoft網站,有興趣的話可聯絡我)

SSHD參考:http://www.seagate.com/tw/zh/int ... state-hybrid-drive/
我email:[email protected]

似乎係hdd問題或者火牛問題唔夠電壓,去bios睇睇電壓有無問題...

回覆  snookerhin

俾我我會換隻256GB SSD 加隻 1TB HDD
   如果覺得太貴的話可以考慮下SSHD
   再裝 ...
15935877 發表於 2014-7-3 10:37

SSD / HDD有咩分別? 我部機裝唔裝到兩舊野?
幾錢左右?
因為部機都係俾父母用,Win8.1對佢地黎講比較難上手,BUT THANKS!!

似乎係hdd問題或者火牛問題唔夠電壓,去bios睇睇電壓有無問題...
bennyepc 發表於 2014-7-3 11:55

係咪開機時按DEL制進入的那個畫面,叫做BIOS?
點CHECK係咪電壓問題?   
THANKS!!

換harddisk啦
kitkit 發表於 2014-7-3 12:58

其實本身都諗住換,但又擔心買個新返黎又壞多次,因為呢個都係用左半年左右
之前試過十幾日冇熄機開住風行,唔知關唔關事

回覆 6# snookerhin

係, bios係入面會有寫火牛電壓各伏數.....

回覆  snookerhin

係, bios係入面會有寫火牛電壓各伏數.....
bennyepc 發表於 2014-7-3 18:46

咁點睇佢係正常定唔正常