硬碟出問題有冇得救?

有個外置500GB流動硬碟,最近讀唔到,但裡面D資料無份備,有冇方法拎返出黎?
會唔會係硬碟電路板壞了?
換左有冇得救?
http://item.taobao.com/item.htm? ... =hk38f6b15b7#detail

直插電腦主機板(SATA)會引致開唔到機
用USB轉插會出I/O問題視窗
另外一插USB轉插即時出現格式視窗,
亦比過其他鋪睇過話有 BAD SECTOR

舊款得,新款未必得,試試啦

硬碟換底板只可以救燒底板的硬碟,而且要換埋粒ROM,但新款硬碟粒ROM係build in响粒controller入面,要換就要成粒controller換,假如用BGA就死得喇。

最主要睇呀插電後隻硬碟有冇摩打聲,之後聽吓有冇click click聲,有好多下click click聲的話就好大機會係死頭,咁換底板都冇用,要攞去做data recovery

放棄吧, 再買個新硬碟儲過DATA

硬碟換底板只可以救燒底板的硬碟,而且要換埋粒ROM,但新款硬碟粒ROM係build in响粒controller入面,要換就要 ...
wyhui5124 發表於 2014-9-17 20:23

摩打RUN起黎無物別聲音
我唔識分塊電子板係新定舊,佢買左有兩三年,無保養,去過漢科,話佢買個時係第二間保,佢地唔會整
牌子係buffalo

其實係個幾月前佢都問過我部幾出I/O視窗,點解,
我都講過有可能有野壞,但我唔記得有冇叫佢做BACKUP
仲要呢隻係放公司文件,只能說佢呢D真係只係用電腦,乜野安全意識都無....
重要文件又唔會做BACKUP
一路唔死佢一路都照用.....當無事,真係唔得你死

有個外置500GB流動硬碟,最近讀唔到,但裡面D資料無份備,有冇方法拎返出黎?
會唔會係硬碟電路板壞了?
換 ...
chi333 發表於 2014-9-17 19:18

Chkdsk G: /f

Chkdsk G: /f
lung510 發表於 2014-9-17 21:21

唔得

唔得
chi333 發表於 2014-9-17 21:26

http://blog.ilc.edu.tw/blog/blog/25793/trackbacks/439513
比你參考下

俾人搞300 唔知得唔得

唔好搞啦,忍痛掉左佢算啦