[已解決]緊急!入唔到Windows同埋bios......

前幾日開始出現尼D毛病,開機卡底板logo,HHD sata線要重插或轉位置插,先有機會入到bios同Windows,但入到bios畫面就會卡住,又要重開機。一入到Windows就可以用到去你要關機既時候都無問題,我諗應該唔關hhd事。好啦,諗住入到Windows可以繼續用電腦啦!

點知到左第日直情HHD sata線重插或轉位置插都入唔到Windows,我就拔左hhd stat線試下入去bios會唔會卡畫面,入到去郁左幾郁又卡住左!!

我想問下CHing們,我部電腦發生咩事希望有人可以解答plz

識唔識得 '掹'  JUMPER 呀 ??  

我唔識'掹'  JUMPER,
同埋想問下係咩意思?

即係成部機 RESET  , 之後入 BIOS 再 SET 過 日期 時間 之類 ~~
記得熄 POWER SUPPLY 開關 , 之後 :
JUMPER 多數近住粒  水銀  電池位置 ~~
白色或藍色居多 , 有兩個窿  ,
小心抽出黎 , 5 -10 秒之後插翻入去 , 唔好插錯 , 再開機  試試  ~~     

聽日試下你個方法先

我塊底板係Asrock 880gmh-le/usb3 am3,見唔到你所講既jumper

我塊底板係Asrock 880gmh-le/usb3 am3,見唔到你所講既jumper
colin1994 發表於 2014-9-21 08:29

個jumper係電池側邊,一係拆左底板粒電,等一分鐘再裝返上去

colin1994 發表於 2014-9-21 08:29

download 使用者手冊

http://www.asrock.com/mb/AMD/880 ... x.tw.asp?cat=Manual

水銀電池對落咪有粒 jumper 囉 ? 唔係起一起粒電一陣間都可以㗎嘞 .     

我水銀電池同jumper都重新插過,都係一樣,我試過ㄧ出底板logo個時即禁del按鈕,入到bios一樣都係卡畫面。