以系統管理員身分執行唔會以系統管理員身分執行

即使我喺程式嘅儲存位置set咗程式係以系統管理員身分執行
如圖所示
(並非只有obs會出現此情況)
但當我用桌面上面嘅捷徑開obs嘅時候, 程式係以低權限個user身份run而唔係admin rights(我係系統admin)

就算set埋桌面捷徑用系統管理員身分執行都冇用

uac亦只是set低預設一級

除咗重裝之外, 有無其他解決方法?

1 ) 你 login 既 user, 有無 add 入 Local User group? 如果有, 請 remove

2 ) 按住 shift, right click 個 icon, 選 Run as Administrator 試下

1 ) 你 login 既 user, 有無 add 入 Local User group? 如果有, 請 remove

2 ) 按住 shift, right click  ...
觀星是答案 發表於 2014-9-21 00:20

1. 唔明, 但有圖

2. right click Run as Administrator係真係會以系統管理員身分執行(有UAC warning)

HomeUsers 呢個 group 有咩用? Share Folder 用既 group?

HomeUsers 呢個 group 有咩用? Share Folder 用既 group?
觀星是答案 發表於 2014-9-21 00:55

應該係

全名: HomeGroupUser$
描述: 家用群組的內建帳戶,可以存取電腦
隸屬於HomeUsers

應該係

全名: HomeGroupUser$
描述: 家用群組的內建帳戶,可以存取電腦
隸屬於HomeUsers ...
9412 發表於 2014-9-21 01:03

試下整走佢? 唔得先加返

試下整走佢? 唔得先加返
觀星是答案 發表於 2014-9-21 13:01

一樣係咁, 乜都冇變過