裝win7失敗 #1更新

完全唔知發生咩事 裝咁多次機未試過咁。。。。。仲要裝左幾次都係咁.... 隻ssd 真係未用就得番半條命

我依家用緊既MB係G1 SNIPER B5
係咪E+ D新MB會唔SUPPORT LEGACY裝機,
我發覺我用UEFI裝WIN7係冇問題, 但用番LEGACY就會藍畫面(見#30)

其實我仲有一部MSI H87M G43個部又冇野, 我諗應該係用LEGACY裝, 因為個7撈打用到
佢個BIO 都係新介面

關CHIPSET事??
定G1 SNIPER B5SETTING唔得所以有問題?

回覆 1# 唔識電腦人

你係咪啱啱換咗板???底板係咪有選項LEGACY或UEFI...你試下用LEGACY

其實咁
Win7 我已經裝過一次 所有野都正常 但未用"7撈打"既
直到我加左 隻3tb 既hd落去 去win7個hd管理工具 諗住format 同分partition  佢彈左句類似要我揀要我揀GBT/MBR 我好似揀左gbt 我心諗係storage 兩種都一樣
跟住問題黎喇 7撈打用唔到 出installation error 用新版本會有句"unsupported partition space"

唔知點搞 諗住 重裝就搞掂 點知 次次去到最後個步驟 "正在完成安裝" 就藍畫面 再入個個畫面就話有預期以外既錯誤 要reboot 重新進入安裝程式

仲有既係 藍畫面之後format 個partition 係揀partition個畫面下面會有錯誤訊息  要del左再新增先ok
同埋係 有時又話EFI系統windows 要裝落GBT Partition 度 有時又話windows裝唔到落GBT partition....... 好亂

回覆 3# 唔識電腦人

用回MBR 安裝windows 7

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆 4# Kavin
即係要點? 佢default format 隻碟唔係用mbr ?

回覆 1# 唔識電腦人

用另一部機洗乾淨呢隻hdd就可以了

回覆  唔識電腦人

用另一部機洗乾淨呢隻hdd就可以了
ken9926 發表於 2014-9-25 10:57

用另一部機裝win7, 再插番落去用?
咁我呢部機咪以後唔洗裝機....-.-

Win7是否64位

隻 Hard Disk 有無野係入面?無野既話,係你出Error嗰版,剷晒所有Partition,再新增,佢應該會自己Create左幾個Partition出黎,都係幾十or幾百MB,然後有一個就係二千幾GB既Partition,你揀呢個再Next裝埋落去睇下得唔得。

http://it.people.com.cn/BIG5/n/2012/1105/c1009-19500641-7.html

我都係睇呢條Link,有錯請指正。