開機 4聲咇 無畫面 不斷重啟

各位Ching,

已經嘗試換過粒電池,但情況都係一樣,係咪要換底板?

現時配置:
底板: ASRock H61M-VS
CPU: i5 2400
Ram:2Gb Kingston KV1333D *2
Display: GD5 Galaxy GTS 450
HDD: W.D 5000AAKX Caviar Blue
PS: Corsair CMPSU-500CXV2

如果要換底板,應該換邊塊?(想順便加多4Gb RAM)

麻煩各位Ching 俾D意見小弟

thank you very much

可能ram有問題, 試吓用一條起機,
每條ram slot都試, 睇吓係唔係壞ram slot

可能ram有問題, 試吓用一條起機,
每條ram slot都試, 睇吓係唔係壞ram slot
redhothits 發表於 2014-10-11 13:30

根據Ching 的指導, 淨係用其中一支RAM 正常開得返機。而另一支就無論插咩slot 都開唔到機.
Thank you ching. 原來係死RAM, Ching 係點知道係死RAM? 因為我上網搵響4聲都係話系統時鐘錯誤, 完全估唔到原來係RAM 問題.

咁我想升返做8Gb ram, 係咪都應該買返kingston 比較大路?有無邊個kitset 比較抵買?

Thank you very much

個人嘗試過係ram有問題

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

根據Ching 的指導, 淨係用其中一支RAM 正常開得返機。而另一支就無論插咩slot 都開唔到機.
Thank yo ...
hkraymondhk 發表於 2014-10-11 14:18

過住既整機經驗, beep sound唔可以一本通書睇到老, 會加埋其他情況睇

壞ram, 你咪去保修羅. 好多都係終身保.

p.s. 最好同時幫部機清吓塵啦

個人嘗試過係ram有問題

(Sent from EPC Pocket iPhone app)
light1020 發表於 2014-10-11 14:21

好彩上黎問左各位Ching 先, 如果唔係就浪費左塊板. 如果再早D問, 連粒電都可以慳埋.

過住既整機經驗, beep sound唔可以一本通書睇到老, 會加埋其他情況睇

壞ram, 你咪去保修羅.  ...
redhothits 發表於 2014-10-11 14:28

岩岩上網搵, 無盒係咪無得保
頭先一開機箱見多塵都順手清左

試下單ram開機同換只牛試試....

試下單ram開機同換只牛試試....
bennyepc 發表於 2014-10-11 15:46

其中一支RAM 放指定RAM 槽先開到.另一支放任何一條槽都開唔到. 咁應該其中一條RAM 槽同一支RAM 有問題

回覆 9# hkraymondhk

試下單ram開機,邊條槽都得,但最好試多兩條ram....