主HD C:/空位嚴重不足可唔可以同D:合併

主HD之前分左C同D

C:/空位嚴重不足可唔可以同D:合併??????

係可以嘅,不過合並時最好先備份穩陣d........

係可以嘅,不過合並時最好先備份穩陣d........
bennyepc 發表於 2014-10-29 22:44

點先合到............有冇教學HELP................

回覆 3# 笨蛋
你入磁碟管理找到d driver你先點d 右剔找刪除d  driver分區,(要備份d 的資料,如需要,不要就沒所謂)刪除後應有一未配置分區,然後你點c driver右剔選延伸分區,windows就會自動計算到你剛刪除分區大小,按下一步就可以http://support2.microsoft.com/kb/975382/zh-tw

回覆  笨蛋
你入磁碟管理找到d driver你先點d 右剔找刪除d  driver分區,(要備份d 的資料,如需要,不要就沒 ...
blackkh 發表於 2014-10-29 23:15

等我明天搵隻HD BACKUP返FILE再試試    THX

D DRVER D  FILE會唔會冇哂???

另外我係WIN8.0  唔係WIN7

回覆 1# 笨蛋
用EaseUS Partition Master Free ,可以merge partition,唔會無曬資料:
http://www.partition-tool.com/personal.htm

回覆  笨蛋
用EaseUS Partition Master Free ,可以merge partition,唔會無曬資料:
高登阿伯 發表於 2014-10-30 02:21

同FREE VERSION就可以將同1個HD, 兩個DRIVER合拼?

請問有冇教學........................

唔識做把c:的file搬走好過,system碟太多嘢唔係好.清理無用垃圾.

你D好多free space嗎??

買過隻新HD仲好