部腦出現怪現像,求救

只要電腦idle直至到windows自動幫你關mon(唔係睡眠,只係個mon關左)
部電腦會間歇性hang機 開唔番,mon有光但無畫面
mouse,keyboard有光,但按制無反應(按關燈制d燈都唔識關)
按關機制,都無反應,要長按/按reboot制先關到機

部腦效能正常
尋日洗過機換左windows8,換埋hdd,更新過bios都係咁
依家set唔比windows關mon同入睡眠mode 先得好煩

有冇試下換第個PSU

可能繫Graphics card有事...

回覆 3# feedback

有諗過,但係系成部機都無反應,唔係靜係個黑MON

有冇試下換第個PSU
krell1 發表於 2014-11-2 11:46

手頭上無第2個PSU,所以無換黎試

我自己都估係牛/板有事,不過手頭上又無後備比我換,保養又過哂,
所以想上黎問下有無CHING試過有依個問題

回覆  feedback

有諗過,但係系成部機都無反應,唔係靜係個黑MON
cb2y 發表於 2014-11-2 12:09

即繫鯉set個mon唔去standby就一定唔會有事?

即繫鯉set個mon唔去standby就一定唔會有事?
feedback 發表於 2014-11-2 13:16

YES

YES
cb2y 發表於 2014-11-2 20:54

但繫set mon唔去standby都要主機個電源管理配合先得,主機去standby/sleep/ hibernation,冇訊號俾mon,正常泥講個mon no signal都要跳去standby....

甘你播歌重播到monitor自己熄左之後首歌係咪仲播緊?