開機無畫面,係display card or ram 壞?

部機開機無畫圖,個hdd 燈長著,但唔閃,亦都聽唔到boot 機時cd room 啟動的聲音

我把ram 同display card 拆出黎,再安裝返入去,重複做幾次,又開得返機,咁係係display card or ram 壞?

您行一条ram?
唔一定壞,卡曹,顯卡,ram金手指積塵讀吾到也可能會

我行四條ram

同埋用過清潔contact 金屬的噴劑清潔slot 同pin  ,咁係display card or ram slot/pin 出事?

接觸不良

接觸不良
abc888 發表於 2014-11-14 23:01

如果係bad contact, 咁係ram or display card bad contact?

如果係bad contact, 咁係ram or display card bad contact?
ronan 發表於 2014-11-14 23:06

兩者都有可能, 因為靠金屬腳傳信號

我諗只係接觸唔好啫...

我諗只係接觸唔好啫...
bennyepc 發表於 2014-11-15 09:43

最主要依家底板無預你用甘耐..........所以快壞都正常

係呀,部機2009 年買,用左成五年了

今日開機,BOOT 唔到機,要LOAD BIOS DEFAULT ,同埋無左時間同日期,開頭以為MB 粒電要換,點知換左之後,情況一樣

係呀,部機2009 年買,用左成五年了

今日開機,BOOT 唔到機,要LOAD BIOS DEFAULT ,同埋無左時間同日期, ...
ronan 發表於 2014-11-15 14:23

或可能底板電池坐接觸電池既金屬片(2塊鋼片)老化喪失彈性而導致接觸不良,搵細鏍絲批教教。