裝左win 7隻SSD今日突然失憶入唔到, 用另一隻SSD開機見到未初始化?

裝左win 7隻SSD今日突然失憶入唔到, 用另一隻SSD開機見到未初始化?

部i7原本有隻128G samsung SSD 裝中文版 win7
但好爆, keep住得2-3G space, 於是買左Plextor M6 Pro 256GB再裝隻eng 7win入去
於是可以兩邊都開到機
但今日入Plextor, 竟然Check DISK
根住竟然唔俾我入win 7 eng,
用samsung SSD開機唔到Plextor M6隻SSD, 入disk management, 見到佢竟然係未初始化, 即係啲野又冇哂????????? 頂, 每次裝windows都要裝返哂D Program真係好煩, 又office, photoshop, 剪片, anti virus etc
差唔到3,40個program , 唔好咁玩我好嗎?
隻SSD係咪要報廢, 裝返都會有機會再失憶?

真係想喊, 我已經用咗佢一排只上網, 見佢冇問題, 次次都開到機先裝啲program入去..................SSD成日係咁架??????

format唔format隻Plextor M6 Pro 256GB好?

我估都要上代理整,
無咩重要野就format先,
上去維修佢都吾會理你入面D資料,
好大機會同你清左佢。

有重要野就煩啦

其實你可以clone 三星隻win7過去,
吾洗一個個軟件裝呀。

我諗都係要format先得,不過你可以試下用DiskGenius軟件將windows入面資料備份翻出嚟睇得唔得,如果你無搞過其它就應該多數都得....

試下用還原軟件, 睇下拿唔拿得返data, 再拿去保啦

我諗都係要format先得,不過你可以試下用DiskGenius軟件將windows入面資料備份翻出嚟睇得唔得,如果你無搞過 ...
bennyepc 發表於 2014-11-15 09:37

download咗, 點用架?

回覆 6# friendhtc

用pe或者第二只碟嘅windows入去之後運行佢,入面有個瀏覽文件選項就係....

我諗都係要format先得,不過你可以試下用DiskGenius軟件將windows入面資料備份翻出嚟睇得唔得,如果你無搞過 ...
bennyepc 發表於 2014-11-15 09:37

download咗, 點用架?

援完已失去部份, 之後點?

我估都要上代理整,
無咩重要野就format先,
上去維修佢都吾會理你入面D資料,
好大機會同你清左佢。

有重 ...
powershing 發表於 2014-11-15 06:59

唔選直clone係因為我用Samsung開機, 個windows係會用用下定格hang, 久唔久出現好唔穩定, 有時用連幾幾日唔boot都冇問題, 有時就會突然出現, 所以我想重裝另一個唔會hang的, fade way舊系統

http://tieba.baidu.com/p/3319487323

網上有人話选择GPT分区就冇事?
真係?唔敢按....