每日一藍屏.....

真係好奇怪...部電腦真係唔知有咩問題...已經請教過好多師兄..都試過用重裝無數次WINDOW..

每日都係藍屏一次之後就一直無事,

真係好奇怪...部電腦真係唔知有咩問題...已經請教過好多師兄..都試過用重裝無數次WINDOW..

每日都係藍屏一 ...
卡洛斯牛頓 發表於 2014-12-10 11:43

furmark都跑過20分鐘...冇問題.但都係咁...

用dvd 定 usb 裝 win7?
親身試過用Usb 裝 (無論m$ 既usb tool or 3rd party 做既usb boot)
bios 無論用CSM or uefi 部機用用下都會彈blue screen

之後咁0岩懶搵隻手指又有隻碟0係手
用DVD 裝, bios CSM setting, 裝完一直平安冇事

完全諗唔到咩事, 旦係隻usb 0係其他機裝冇事

回覆 1# 卡洛斯牛頓
你save多幾個crash minidump, 去programe區睇下有無高人肯幫你debug
如果唔係,試下逐件換左d硬件佢 ...

用dvd 定 usb 裝 win7?
親身試過用Usb 裝 (無論m$ 既usb tool or 3rd party 做既usb boot)
bios 無論用CSM  ...
stancatau 發表於 2014-12-10 11:59

我用USB裝架...的確我隻USB WIN7   係十部機以上裝過都冇出現問題...

回覆 1# 卡洛斯牛頓
喂 你upload個新d 嘅bluescreenview 圖上來睇啦, 你個bluescreen係難搞, 但係你重覆post又唔畀多d線索 真係想幫都幫唔到你架

回覆  卡洛斯牛頓
你save多幾個crash minidump, 去programe區睇下有無高人肯幫你debug
如果唔係,試下逐件 ...
q_p 發表於 2014-12-10 12:27

師兄仲有咩軟件可以測試...介紹比我可以嗎? 等我完全測試好曬...再放上去, 硬件試過顯卡同RAM

都有問題....但唔明點解.係要一次藍屏完之後...一直用成日十幾個鍾先冇事.....

回覆 1# 卡洛斯牛頓
aida64度話你7%overclock...我唔知intel turbo boost定係你自己set, 總之有不明bluescreen就咪超頻住. 你儘量bluescreen多幾次部腦, 然後再開個BlueScreenView 嚟睇(upload覆圖上來睇), 如果搵到出錯原因/地址有重複, 就可能係software問題多d, 甘就要問問programe區大神
if not, ... troublesome hardware problem, i would guess.....

回覆 7# 卡洛斯牛頓
譬如, 我尋日玩降CPU Voltage, 降過籠部機死左三次, 甘開左bluescreenview就見到三個minidump
you can see, no specific pattern, so, ... probably hardware problem.
Untitled 2.png

回覆 5# 卡洛斯牛頓

的確即管試試整番隻DVD 黎試

我話有問題果部係 B85 既 HASWELL,
板係ECS, bios 最新.
牛, U, RAM, hdd 都換過哂
只係一用DVD 裝即卡冇事