入唔到boot

火牛燒左後,換左後備牛,
之後開機就出現呢個晝面

禁過esc f1 f2 f12 f9 都入唔番boot,
配置如下:
cpu:q9300
mb:asus p5ql pro
gpu:hd4650
求高人指點一下小第,感謝萬分

拆底板電, 關火牛電源, 等兩三分鐘, 再上返底板電同電源再開機. 或者直接搵clr cmos個jumper, clr cmos試試

Repair motherboard

拆底板電, 關火牛電源, 等兩三分鐘, 再上返底板電同電源再開機. 或者直接搵clr cmos個jumper, clr cmos試試 ...
ip4368 發表於 2014-12-22 12:14

岩岩試完,面不過都仲係咁,其實clr 係咩呢架?

回覆 3# Kavin

Thx,其實塊板都換左幾次,我應唔應該繼續換二手板?

岩岩試完,面不過都仲係咁,其實clr 係咩呢架?
aatommy222 發表於 2014-12-22 14:08

http://www.moonlit.me/clear-cmos ... 9%E5%AD%B8-333.html

ching, 唔係, 我剛剛查一查你個error, 個error message出唔曬, 你試下除左keyboard mouse, 拔走所有其他usb
你個情況有機會係三個可能性
一:BIOS有問題
二:USB Device有問題
三:USB前面版短路
所以如果剩keyboard mouse都唔得, 就所有都唔好插, 再唔得, disconnect前置USB, 再唔得, 應該壞板

畫面話 usb device over current
拔掉所有usb 設備
靜插PS2 keyboard看看

回覆 7# ip4368

唔該師兄,睇梨係壞板....
Budget有限又上唔到i3 i5,又用唔着,換g3258,又唔捨得粒q9300,換二手板又驚再壞過。。。
(壞左幾次)
我應該點簡?指點下的我,~T_T~

回覆 9# aatommy222

如果換幾塊板都壞,咁可能要考慮埋換箱同火牛

試下拆左前置usb 接線再試,就算無插 usb device 都可會短路
因為網上搵到相同情況都係前置 usb 短路