間中開機會冇畫面

先說一下電腦的配置
i5 2400
Gigabyte B75M-D3H
MSI 5770 Hawk
Super Talent DDR3 1600 4GB x2
M5 128GB SSD
Antec HCG 520M

近呢幾個月間唔中就會發生,開機後無畫面,但佢背後係入到Windows的,因為我用RDP係入到去的
原本以為係display card問題,所以係無畫面發生的情況下,拆左張card,用onboard,都係無畫面
塵已清潔過
已經試過換過第二個Mon+第二條線,情況都有發生
每次要將尐卡、RAM、線拆完又裝,搞一大輪先有返野睇

我想請問其實係邊度出事會有呢個情況發生

回覆 1# LigerZero
能入bios吗?

回覆  LigerZero
能入bios吗?
燕尾蝶恶魔 發表於 2014-12-25 12:36

不能,完全冇畫面

回覆 3# LigerZero
有試過把display card換個pci-e嗎

回覆  LigerZero
有試過把display card換個pci-e嗎
燕尾蝶恶魔 發表於 2014-12-25 23:55

另外一個pci-e頂住,唔夠位插張卡落去
問題係我試過唔用卡,用onboard都唔得

同問 + 分享:

i5 760
Gigabyte P55-USB3
Galaxy GeForce GTS450
DDR3 1333 2GB x2

部機用左4年, 最近都間唔中冇野睇, boot機時D beep聲是不規則
(不是有規則地長短響)

但是知道可以正常入Windows, 因為我set左按一下電源掣會正常關機.

有一次拆機睇接線, 上機時忘記把GTS450接電, 開機時出現左上面提及冇野睇症狀.
於是估計6-pin冇電到, 之後換左火牛就正常左一排.

最近又出現了症狀, 最壞打算係顯示卡壞或PCIE槽壞.

同問 + 分享:

i5 760
Gigabyte P55-USB3
Galaxy GeForce GTS450
DDR3 1333 2GB x2

部機用左4年, 最近都間 ...
ronald 發表於 2014-12-26 12:29

5770接左電,亦已經試過換過條線,但情況仍然有發生

5770接左電,亦已經試過換過條線,但情況仍然有發生
LigerZero 發表於 2014-12-28 10:11

如果6-pin係冇電到, 或PCIE槽冇電, 其實都係冇意思.

所以我當初換火牛就係呢個原因.

如果6-pin係冇電到, 或PCIE槽冇電, 其實都係冇意思.

所以我當初換火牛就係呢個原因. ...
ronald 發表於 2014-12-28 17:30

我用錶check過有電到