點解我部機會甘?

點解我部機用HD Tune Pro v4.60呢個軟件
佢測唔到健康狀況同溫度??
不過其他野都做到
但同一軟件去到我令一部電腦又測到,己檢查過設定冇問題,完全一樣
有冇人知原因??

intel core i5 4440
ASRock B85M
Plextor M5S 128GB 2.5" SATA3.9mm SSD
Seagate ST1000DM003 1TB Desktop SATA3 6Gb/s /64MB HDD
NVIDIA GeForce CTX650
行Windows7 台機

手提電腦係lenovo v460 一樣Windows 7

第二部機係咪用同一款先SSD?
yupikachu 發表於 2015-1-12 12:16

唔係
第2部冇SSD係用HDD
我食緊飯,一陣比哂2部腦資料出黎,我會加#1
我唔得過部係台機,得過部係手提電腦黎

會唔會係關UAC事

岩岩又DOW左個軟件叫CrystalDiskInfoPortable_6.3.0就睇到健康報告
之前 DOW左 Core Temp就睇到CPU溫度
至於檢查HDD有冇損壞就用HD_Tune_Pro_4.60
唉,可能我用既SSD唔岩所以測唔到溫度

我唔係好識睇,甘即係好唔好?佢話目前100最差又100?即係點

如果係唔同有可能係正常
事關hdtune 連我部T100 隻 SSD 都 show 唔到出嚟
yupikachu 發表於 2015-1-12 14:15

頭先我上網搵到好多資料,有機會用SSD既用HD_Tune_Pro_4.60係測唔到
你試下DOW CrystalDiskInfoPortable_6.3.0,我岩岩DOW完就測到
http://www.azofreeware.com/2010/01/crystaldiskinfo-330.html#more
其實我仲有部舊電腦,又係台機,不過係行XP,用HDD
一陣試下得唔得

會唔會係關UAC事
billy12342001 發表於 2015-1-12 12:51

我覺得關HDD事多D
之前諗過會唔會裝小左驅動
但檢查過哂冇留
檢查過bios都唔關事

回覆 6# 米奇王子
SSD未必有temperature sensor