新機windows行唔到 , 求救!!!

新買咗部機
試機都冇問題
番到屋企一試個windows就郁唔到 Mouse郁到但扲唔到
同埋右邊黑Mon 求救!!!

AMD FX-6300 X6 3.5G 6M L2+8M L3 32nm 95w
ASRock 980DE3-U3S3
8G Team DDR3 Long-DIMM (RAM)
SATA3 SSD 128Gb
1TB SATA3 [32M] Toshiba 7200rpm
Inno3D GTX750 Green 2Gb DDR5 (2DVI + 1 Mini HDMI)
Acbel M85 550W CM ATX PowerSupply
冇DVD機
OEM Windows 8.1

我用條舊既喺部舊機用開既VGA線 + 個舊既VGA to DVI 駁落部新機度
就出現問題 , 個windows行唔到
喺部舊機用完全冇問題
所以唔知關唔關事
求救 !!

螢幕擷取畫面 (32).jpg

你個Mon可能唔支援新電腦輸出的解像度。

因為入到去個windows都郁唔到
所以較唔到個解像度
個mon係 Acer H243H 1920x1080 24''

回覆 1# kcltfask

用DVI

點關支援事? ACER 24寸 full HD mon ?右邊黑咗祇係setting事,至於 cusor郁唔到係另一問題.你試插另一usb位然後重新開機,另外個mon可以禁 auto制等佢自己detect調正(解柝度可用右click鍵校返).

Keyboard & mouse 要等 win 認番 d 新 硬件後就用得
只要等一兩分鐘就ok
畫面問題
等kb & mouse用得就可以重新設定

keyboard 用唔用到? usb keyboard 唔得就試 PS2 keyboard.
可以DVI, 就不要用 VGA, 可能係VGA 水平/垂直同步signal timing, 按mon 上的auto 掣.
os 係新裝?

新嘅底版係咪已經唔再有PS/2?

新買仲有980底板
Amd真係好洗好用

Btw, 等一陣隻mouse都用唔到,試下用第二隻mouse

有無ps2 mouse,如果係死機就要重裝windows...