(更新)電腦白痴求救!Window8.1電腦開唔到機!

昨天還正常,今天一開機突然唔須要入密碼就直入桌面,桌面上所有嘢正常分佈,但心有懷疑就只雙擊Norton防毒,但已不能開啟,故選擇關機,但畫面只可揀休眠、更新及關機、更新及重新啟動,故只好按更新及關機,數秒後突然出現淺藍色畫面,當中有個奇怪的憂傷臉符號並寫着:「你的電腦發生問題,必須重新啟動,我們剛剛正在收集某些錯誤資訊,接著我們會為你重新啟動(已完成100%)」,之後就不能關機及開機,就算強行關機,開機就立即出現同樣的淺藍色憂傷符號畫面!!!
救命啊!是否已中毒!?請教我怎樣做!!

試過send相但失敗⋯⋯,憂愁符號是以下樣子:

:(

憂愁符號之下就接著是那段文字。
請各大大幫幫忙!!

try Safe mode....

有無用無線keyboard或mouse?

try Safe mode....
hs008 發表於 2015-2-13 17:30

根本入唔到window,請問怎樣可以去到safe mode呢?
甚至試過還原點,但根本入唔到去⋯⋯!

有無用無線keyboard或mouse?
abc123456789 發表於 2015-2-13 18:10

用無線mouse,有甚麼關係呢?其實出事後mouse反應正常。
強行關機後曾經關閉無線mouse再重開,但好像沒有幫助⋯⋯

請各大大幫幫忙!!

根本入唔到window,請問怎樣可以去到safe mode呢?
甚至試過還原點,但根本入唔到去⋯⋯! ...
Jim128 發表於 2015-2-13 23:00

其實safe mode 係系入windows 前按f8.............

其實safe mode 係系入windows 前按f8.............
daniel_lo 發表於 2015-2-14 16:48

剛剛試過,但還是入不到安全模式⋯⋯,畫面寫著:電腦發生意外的錯誤,⋯⋯

一招了當。install again