個Mon唔係次次 Boot 機都出到畫面,幫幫忙

唔知點解個Mon唔係次次 Boot 機都有畫面,有時會好似完全收唔到電腦既畫面訊號咁。
遇到以上情況,熄電腦,拔出HDMI線,重插再著電腦就可能會無事。Disaply Card已經換過,
情況一樣,所以估計應該唔關 display card事,有乜其他方向?火牛唔夠電 Boot唔起張 display?

部機既Config:
Intel i5 2400 3.1G 4 Cores 6MB
Gigabyte H67A UD3H B3
D3-1333 4GB x 2
Plextor M5Pro  SSD 256GB
WD 3T  Green HD
Sapphire HD 7790 1G DDR5
DVD RW
Cooler Master extreme Power Plus 500W Power supply

三叔 22” LED Mon

(哩個問題只會係 Boot機時出現,而且唔係次次出現,當成功出到 Bios畫面後就唔會係運作中途出現哩個問題)

你個LED MON係唔係有得SET自己DETECT用緊邊個PORT出畫面,
如果係, 就SET死佢做HDMI

你個LED MON係唔係有得SET自己DETECT用緊邊個PORT出畫面,
如果係, 就SET死佢做HDMI ...
skywong223 發表於 2015-2-27 10:20

其實已經 set 死左係 HDMI 1,但間中Boot 機都係無畫面

唔知點解個Mon唔係次次 Boot 機都有畫面,有時會好似完全收唔到電腦既畫面訊號咁。
遇到以上情況,熄電腦, ...
ericsanto 發表於 2015-2-27 09:49

i have try once same at youe case
i have test all
at last i change another hdmi cable
it solve the problem
i don't know why
but you can try try!

平時有冇熄mon既習慣? (未必關事,只係八掛問)
令外有冇試過唔用hdmi都有衣個情況?

平時有冇熄mon既習慣? (未必關事,只係八掛問)
令外有冇試過唔用hdmi都有衣個情況? ...
daniel_lo 發表於 2015-2-27 13:49

平時有熄 mon 習慣。
之前發覺有問題即時轉過DVI試,正常無問題,但只試左一陣,無長用

i have try once same at youe case
i have test all
at last i change another hdmi cable
it so ...
qlee02 發表於 2015-2-27 13:07

hdmi cable真係無換過,今晚換左佢用一排試下先。
佢哩個問題只係間唔中出現,唔係次次有,但一出現就好煩,好似撻車唔著咁,一著到就無事,急用機果時比佢玩死。

回覆 7# ericsanto

多數係hdmi插頭有點鬆,尤其是線身太硬,現时很多類型的線啲插頭都係接觸不良,
線身軟問題會少些,以前啲DVI,VGA最好,有鑼C上緊.