在ssd裝完win8和office底板軟件、關機後又冇晒、請問點解?

請師兄幫手:好痛苦!新買了asus H97-pro  plextor ssd M6G 128GB  8G ram裝完win8後再裝asus隻碟、重開後就入唔到windows  又話叫我修復、再重開就只得win8 其他野冇晒、再試裝過隻底板碟和office 重開、又係一樣、冇晒、又話修復、隻ssd好像只可裝win8其他咩都裝唔到、請問師兄、有冇人知點解呢?

請師兄幫手:好痛苦!新買了asus H97-pro  plextor ssd M6G 128GB  8G ram裝完win8後再裝asus隻碟、重開後 ...
真、k+++ 發表於 2015-3-4 09:27

有沒有拔走其他硬碟cable祇剩下ssd才裝windows

blackkh 發表於 2015-3-4 10:40

今晚試下先、插住會有影它嗎?

今晚試下先、插住會有影它嗎?
真、k+++ 發表於 2015-3-4 10:41

我試過一拔走hd,用ssd開機不到,祇有ssd裝windows後再插回hd就沒問題,尤其是之前hd有windows

我試過一拔走hd,用ssd開機不到,祇有ssd裝windows後再插回hd就沒問題,尤其是之前hd有windows ...
blackkh 發表於 2015-3-4 10:47

我昨晚試過在windows內洗了之前的windows了、之後都是入唔到、今晚試下用你的方法試試

剩插ssd裝好哂所有driver同必需軟件先.
再插hd會唔會好D.
新手咁做安全好多.
ahwah133 發表於 2015-3-4 12:05

好的、今晚試試、多謝師兄意見、唔得再來請教。

blackkh 發表於 2015-3-4 10:40

我先用SSD安裝完了Win,然後插入四條硬碟,就這樣

我先用SSD安裝完了Win,然後插入四條硬碟,就這樣
3470 發表於 2015-3-4 16:53

我都是、現在依然這樣、是否有其他野要set才可用到sata1的hdd  、現在又買了新的sata3來插入去、又開到機、口係插舊的就開唔到?點解呢?

回覆 9# 真、k+++

會不會是隻ssd有問題,那個牌子型號