入唔到Bios setting,更新,換左板,mb壞

啱啱換左新機,比左舊電腦個fd,之前我仲用到
但佢話用唔到,只係見到 底板畫面(唔禁del一直唔郁)
禁del都係load唔到bios setting
全部fan 都郁

舊電腦config:

i7-920
asus p6t,(維修過一次後用左五年,唔係rma)
corsair 2g 1600mhz x 6
5850 display card
antec hx 700 psu  

已試:
clear cmos,換底板電沲,換ram,唔插hdd,

全部唔得,投降...求救,thx so much.

已換底板,Solved,confirmed板壞

clear cmos jumper 係咪仲插緊23
應該要插12先開到機

有無試埋F1 , F2 , ESC

有無試埋F1 , F2 , ESC
kchouse 發表於 2015-3-11 11:12

試過,都係一樣,入唔到bios setting,

看來mainboard瓜左喇。

看來mainboard瓜左喇。
PRC77 發表於 2015-3-11 15:48

我諗都多數係,唉,咁就好心做壞事啦,都唔知邊度搵返x58板

我諗都多數係,唉,咁就好心做壞事啦,都唔知邊度搵返x58板
zivwong 發表於 2015-3-11 16:39

香港就可遇不可求,上淘宝看看,。

电脑故障,由於所有附件互相影响,唔系熟手,唯有用逐一替换,你又用開系得的,到了朋友手又吾用到,看来運輸送途上造成故障。再次重新检查各接口,cpu拆下再接上,换個火牛再试试吧!

电脑故障,由於所有附件互相影响,唔系熟手,唯有用逐一替换,你又用開系得的,到了朋友手又吾用到,看来運 ...
PRC77 發表於 2015-3-11 16:52

己試過,唔得,應該真係底板壞

拎去整