一換隻HDD 就入唔到Window

事源有隻Data HDD (D:\ , 有裝埋軟件) 有 bad sector
咁就買隻新既番黎做backup,
做好哂就換走舊既HDD....插埋隻新既落去
一開機就話搵唔到boot drive...現有既HDD 起BIOS 見到哂無問題,
但都開唔到入windows...入隻Win7 DVD 修復就話搵唔到WINDOWS
好啦, 回復未換HDD 既樣...插番隻有bad sector 落去....又開得番正正常常咁
一抽走又係入唔到windows...
起磁碟管理見到隻D:\ 係包埋系統...但我從來無裝windows 起D:\
請問係咪裝win7 果時佢醒得滯將個MBR 裝左起D:\ 而唔係C:\ ??
請問點先可以淨係得隻C:\ 去開機...(唔想再裝過windows)

C:\ 是 SSD
其他係普通HDD

謝謝!!

事源有隻Data HDD (D:\ , 有裝埋軟件) 有 bad sector
咁就買隻新既番黎做backup,
做好哂就換走舊既HDD.... ...
康 發表於 2015-4-2 02:48

你是不是插著其他hd+ssd來裝windows落ssd,如果是很大機會會如此,你試淨插ssd來裝windows,裝完才插回其他hd。

簡單 d, 將你個 D full disk clone 去新碟
backup 左既 data 暫時抄去 H drive

Clone software
http://www.todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm

你是不是插著其他hd+ssd來裝windows落ssd,如果是很大機會會如此,你試淨插ssd來裝windows,裝完才 ...
blackkh 發表於 2015-4-2 07:03

係呀,乜原來windows會自己做D咁既野 @@
除左重裝windows 請問有無其他方法?
Thanks !

簡單 d, 將你個 D full disk clone 去新碟
backup 左既 data 暫時抄去 H drive

Clone software
...
rabbit82047 發表於 2015-4-2 13:58

尋晚試完Norton ghost 15 full clone 都開唔到, 今晚再試下呢個,Thanks !

你個BCD ( Boot Configuration Data) 係D: 度, 所以mark左做System

用 Run as adminstrator 行
bcdboot c:\windows /s c:

咁就會幫你gen 番BCD去 C:

你個BCD ( Boot Configuration Data) 係D: 度, 所以mark左做System

用 Run as adminstrator 行
bcdboot c: ...
nick4776 發表於 2015-4-2 14:54

唔該哂, 今晚番去試下先

唔該哂, 今晚番去試下先
康 發表於 2015-4-2 15:52

幫#6補充
仲要在C:右鍵,設定成「使用中」先得

幫#6補充
仲要在C:右鍵,設定成「使用中」先得
EITCo 發表於 2015-4-2 16:01

請問起邊度簡「使用中」 ?