更換cpu後無法進入windows(已解決)

由i5 3330換左e3 1230v2就開唔到機,repair唔到

mb係用asus p8b75 v

just update左bios, 塊板認到粒U

開機情況係去到load windows個畫面,之後突然閃0.1秒藍屏就重新開機,叫我repair。

有無ching之後發生咩問題?

solved thanks

真是好奇怪,有事就懂上來問,解決了就不說怎解決,等大家遇到這問題都有得參考

solved thanks
tompkyou 發表於 2015-4-14 00:31

能分享一下嗎?

真是好奇怪,有事就懂上來問,解決了就不說怎解決,等大家遇到這問題都有得參考 ...
blackkh 發表於 2015-4-14 09:39

sorry,因為琴晚整完一輪太累,所以就訓左。

因為點都修復唔到,所以決定用隻後備ssd裝window,發現係入到,跟住我set番少少bios(update完reset晒),跟住係sata位置見到ide,我就轉番ahci,再開機,發現出現番之前藍畫面問題。咁我就意識到應該係換完cpu後唔知點解自己幫我由ahci轉左ide另到我開唔到機,咁我就換番原來個ssd,轉番ahci,問題就解決左

能分享一下嗎?
kchouse 發表於 2015-4-14 11:14

已經share

係我地經常犯既低級錯誤.
我都試過.
所以up完bios佢會變成預設值.
ahwah133 發表於 2015-4-14 12:58

唔係bios問題 ,係我本身開唔到先update ,即係由我換cpu嗰刻轉左,